23 Ιανουαρίου 2015

Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην CHIPITA

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

                                                             Διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην CHIPITA

 Την προηγούμενη Παρασκευή η εταιρεία παραγωγής τροφίμων CHIPITA που βρίσκεται στη Βιομηχανική Ζώνη Λαμίας, απέλυσε εφτά (7) ακόμη εργαζόμενους.  Οι  απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έκανε η ίδια εταιρεία όλο το 2014 (με πάνω από 100 απολυμένους). Η παραπάνω κατάσταση, η οποία δυστυχώς θα έχει και συνέχεια, είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων:
α) της συστηματικής πολιτικής της εταιρείας να μεταφέρει γραμμές παραγωγής σε εργοστάσια της σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου το κόστος του εργατικού δυναμικού είναι πολύ μικρότερο, 
β) της πλήρους κατακρήμνισης την εγχώριας παραγωγής, λόγω πτώσης της ζήτησης, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν την κοινωνία μας σε φτωχοποίηση και
γ) της αποτυχημένης επιθετικής επενδυτικής τακτικής του προέδρου της εταιρείας κ. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος προσδοκώντας μεγάλα κέρδη έκανε οικονομικά ανοίγματα που επέφεραν τελικά στην εταιρεία μεγάλα οικονομικά πλήγματα (επένδυση στην Αμερική, επαναγορά chipita από vivartia σε υπέρογκο κόστος, κ.λ.π).
   Το παράδοξο και ανήθικο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμιά συμμετοχή στα παραπάνω στοχοποιήθηκαν από την εταιρεία και τον πρόεδρό της ως οι υπεύθυνοι για τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα των δυο τελευταίων ετών. Πέραν τον απολύσεων η εταιρεία  τα τελευταία δυο χρόνια αξιοποίησε το νομοθετικό «οπλοστάσιο» που δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Τρόικας περί μερικής απασχόλησης, ελαστικοποίησης του ωραρίου, κατάργησης των συμβάσεων κ.λ.π. για να εντατικοποιήσουν παραπέρα την εργασία των υπολοίπων εργαζομένων.
   Ξεχνάει πολύ γρήγορα η εταιρεία ότι αυτοί είναι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι δημιουργοί των παραγόμενων αγαθών άρα και της τεράστιας κερδοφορίας της. Από αυτό το εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ Λαμίας και τον κόπο των εργαζομένων έγινε μια πολυεθνική εταιρεία με τεράστια κέρδη. Ποτέ οι εργαζόμενοι δεν ήταν συμμέτοχοι στα κέρδη και τώρα καλούνται να είναι συμμέτοχοι στην οικονομική κάμψη αριθμητικών δεδομένων (γιατί περί αυτού μιλούμε). Σήμερα αντιμετωπίζονται από την εταιρεία ως αριθμοί και όχι ως άνθρωποι.
   Σε αυτή την κατάσταση που βίωναν και συνεχίζουν να βιώνουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου παροιμιώδης είναι η σιωπή και εξαφάνιση του εργατικού κέντρου Λάμιας και των συνδικαλιστικών φορέων που στα χαρτιά εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος καθίσταται έρμαιο των διαθέσεων της εργοδοσίας καθώς απομονώνεται, ενώ ταυτόχρονα αμφιβάλει για τα κίνητρα αυτών που λένε ότι τον εκπροσωπούν, οι οποίοι κατ' ουσία έχουν πλήρως απαξιωθεί στην συνείδησή του.
   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία στέκεται στο πλευρό των απολυμένων. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για τη δικαίωσή τους. Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της CHIPITA και την καλούμε να επαναπροσλάβει άμεσα όλους τους απολυμένους. Παράλληλα με τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες  παλεύουμε για  την ανατροπή των εκφραστών αυτής της πολιτικής και την ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα.

   Οι αλλαγές στην κοινωνία θα προκύψουν  μέσα από κοινωνικούς αγώνες που θα επιφέρουν και  πολιτικές αλλαγές  και αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου προς όφελος των εργαζομένων.

   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία θα συμμετέχει στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία έξω από το εργοστάσιο της CHIPITA αύριο στις 13:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.