3 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014              
                                                                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                          Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

   Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας, σωματική ή νοητική. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει καταμετρηθεί αφού είναι ευκολότερο να αποστρέφουμε το βλέμμα από το να κοιτάμε το πρόβλημα κατάματα.
   Όταν η πολιτική, οικονομική, κοινωνική, εργασιακή και ανθρωπιστική κρίση γονατίζει κάθε πολίτη αυτής της χώρας, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας που εφαρμόζουν οι υπέρμαχοι των μνημονίων και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού έχουν οδηγήσει στηδιάλυση των κοινωνικών δομών και του συστήματος υγείας, σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων των ΑΜΕΑ, στην εκτίναξη του κόστους της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και την υποβάθμιση της ειδικής αγωγής. Όλα αυτά με τη σειρά τους συντείνουν στην απομόνωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξόντωση, υλική και ψυχική, τόσο των ατόμων με αναπηρία όσο και των οικογενειών τους.
   Η λογική βάσει της οποίας το κράτος πρόνοιας αντικαθίσταται από εθελοντικές δράσεις, ατομικές πρωτοβουλίες και φιλανθρωπικές δραστηριότητες τίποτα άλλο δεν επιτυγχάνει από το να σπρώχνει το πραγματικό πρόβλημα κάτω από το χαλί και να αποσπά την προσοχή από την απουσία μιας κοινωνικά δίκαιης πολιτικής.
   Για ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο και πολιτισμένο, η φροντίδα των πολιτών που χρήζουν μέριμνας –παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι- είναι βασική προτεραιότητα. Οι πολίτες οφείλουν να διεκδικήσουν και το κράτος υποχρεούται να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία.
   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμίαζητά τη στήριξη, ενίσχυση και ισχυροποίηση των κοινωνικών δομών του δήμου με: 
α) σεμινάρια ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης των δημοτών, 
β) απαλλαγή των ΑΜΕΑ από τα δημοτικά τέλη και εφαρμογή ειδικού τιμολογίου, 
γ) έργα που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, 
δ) οργανωμένες και στελεχωμένες δομές απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων πέρα από τα ήδη υπάρχοντα ειδικά σχολεία 
ε) εργασιακή μέριμνα προσανατολισμένη στην ενσωμάτωση συμπολιτών μας με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας στον παραγωγικό ιστό της πόλης μας. 
   Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ο γείτονας, ο φίλος, ο συγγενής, είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα που έχουν θέση στην κοινωνία και όχι ένα τμήμα του πληθυσμού που θυμόμαστε μόνο κάθε 3η Δεκέμβρη. 
    Ας γίνει η σημερινή μέρα όχι μια ακόμα αφορμή για δηλώσεις-ευχολόγια, αλλά η απαρχή για ουσιαστική ευαισθητοποίηση και συντονισμένη διεκδίκηση της ισότητας, δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών που κάθε πολίτης δικαιούται να απολαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.