Η Παρέμβαση στο Δ.Σ.

Λαμία 29 Οκτωβρίου 2014

 

Ερωτήσεις για τα διόδια της Αγίας Παρασκευής και τους απλήρωτους εργαζόμενους στο Κάστρο

Τις ενέργειες  στις οποίες που προτίθεται να προβεί ο  Δήμαρχος Λαμίας για το  θέμα του μετωπικού σταθμού  διοδίων στην Αγία Παρασκευή  που  σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και για  τους απλήρωτους εργαζόμενους στις ανασκαφές του Κάστρου Λαμίας και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας , ζητά να μάθει με ερωτήσεις  που κατέθεσε η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ  ΛΑΜΙΑ στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (29/10).
 Αναλυτικά οι ερωτήσεις:

Θέμα: Σχετικά με την κατασκευή μετωπικού σταθμού διοδίων στην Αγία Παρασκευή Λαμίας και τη λειτουργία σωρείας σταθμών διοδίων
Στους τρεις σταθμούς διοδίων που λειτουργούν στο νομό μας, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τους συμπολίτες μας και για την τοπική οικονομία, έρχεται σύντομα να προστεθεί η λειτουργία του μετωπικού σταθμού διοδίων στην Αγία Παρασκευή. Ο σταθμός αυτός έχει ήδη κατασκευαστεί, αναδεικνύοντας τόσο πρόθεση, όσο και τις προτεραιότητες  της κατασκευάστριας εταιρίας.
Σημειωτέο ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα (εφημερίδα «η Αυγή», 9 Σεπτεμβρίου 2014) το τμήμα Σκάρφειας-Ραχών κατασκευάζεται ή κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο, με εξ ολοκλήρου κρατικά κονδύλια και όχι ως μέρος κάποιας Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ακόμα ένα τμήμα της εθνικής μας οδού κατασκευάζεται με δημόσια κονδύλια, χωρίς καν τη συνήθη συμμετοχή του 10% που προσφέρουν οι κατασκευάστριες εταιρείες στον προϋπολογισμό του κάθε έργου στον ΠΑΘΕ.
Η πρόσφατη απόφαση για τη μη κατασκευή σταθμού διοδίων στην εθνική οδό Πάτρας-Πύργου αφήνει ερωτήματα για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας πληθώρας σταθμών διοδίων εντός του νομού μας.
Εκτός, όμως, από τα μετωπικά διόδια, βλέπουμε τα πλευρικά διόδια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Οι προ ολίγων εβδομάδων κινητοποιήσεις (οι οποίες είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της δημοτικής μας κίνησης) για τα πλευρικά διόδια του Μπράλου αποδείχθηκαν άκαρπες, καθώς οι δύο πλευρικοί σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν, προσθέτοντας νέα βάρη στην ήδη βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας. Η σιγή της δημοτικής αρχής μετά από την κινητοποίηση της 29ης Σεπτεμβρίου είναι χαρακτηριστική.
Επειδή η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Επικράτειας αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα
Επειδή το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέμονται ισοβαρώς στους πολίτες
Επειδή οι συμβάσεις παραχώρησης είναι αποικιοκρατικές
Επειδή οι συμβάσεις παραχώρησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία
Επειδή ο λαός έχει επανειλημμένα πληρώσει για την κατασκευή των εθνικών δρόμων
Επειδή η φοροεισπρακτική πολιτική των υποταγμένων στην τρόικα κυβερνήσεων καταστρέφει την οικονομική δυνατότητα των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ παράλληλα διαγράφει χρέη και πρόστιμα των μεγαλοφειλετών και «κρατικών εργολάβων» του Δημοσίου
Επειδή το αίτημα πλήρους κατάργησης των διοδίων είναι παλλαϊκό
ερωτάται ο κ. Δήμαρχος
Γιατί, αφού το τμήμα του ΠΑΘΕ Σκάρφεια-Ράχες κατασκευάζεται με δημόσια κονδύλια, δημιουργείται σταθμός διοδίων;
Ποιόν χαρακτήρα θα έχουν τα διόδια και ποιος φέρεται ότι θα εισπράττει το αντίτιμο;
Σε ποίες ενέργειες (νομικές και άλλες) έχει προβεί η δημοτική Αρχή για την αποτροπή λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Αγία Παρασκευή και σε ποιες σκοπεύει να προβεί;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η δημοτική Αρχή για την κατάργηση των υπολοίπων σταθμών διοδίων;

Θέμα: Σχετικά με τους σε επίσχεση εργαζομένους και τις εργασίες στα τείχη του Κάστρου Λαμίας
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 2300/24-7-2014 απόφασης (ΦΕΚ 914/ΤΓ/17-7-2014) προσλήφθηκαν επτά εργαζόμενοι στα πλαίσια του έργου «Συντήρηση τειχών Κάστρου Λαμίας – Αποκατάσταση του ΝΑ τμήματος του Κάστρου και της Νότιας Πύλης» για την εκτέλεση του υποέργου «Αρχαιολογικές έρευνες», με τη δαπάνη να έχει προβλεφθεί και να βαραίνει τις πιστώσεις της ΣΑΕΠ/0568/ΚΑ/2012ΕΠ0568028 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παραμένουν απλήρωτοι τρεις μήνες και η πλειονότητά τους έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, καθώς ο Δήμος, ο οποίος διαχειρίζεται την πληρωμή τους, συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, οι εργασίες στο έργο της συντήρησης του Κάστρου έχουν σταματήσει.
Επειδή το δικαίωμα στην καταβολή των δεδουλευμένων είναι αυτονόητο
Επειδή η παγκόσμια κρίση χρέους έχει καταβαραθρώσει την οικονομική ικανότητα των συμπολιτών μας
Επειδή η πόλη μας έχει ανάγκη την ανάδειξη των ιστορικών της μνημείων
ερωτάται ο κ. Δήμαρχος
Γιατί οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τρεις ολόκληρους μήνες;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η δημοτική αρχή για την άμεση πληρωμή και εξασφάλιση της συνέχισης πληρωμής των εργαζομένων;
Έχουν σταματήσει οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο Κάστρο της πόλης μας; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες είναι διατεθειμένη η δημοτική αρχή να προβεί για τη συνέχιση των εργασιών;
Οι ερωτώσες δημοτικοί σύμβουλοι
Μαρία Αντωνίου-Σιούτα
Κατερίνα Αντωνίου
Λαμία, 22 Ιανουαρίου 2014
                                                                   ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ


ΘΕΜΑ:  Έγκριση περιβαλλοντικών όρων εκκοκκιστηρίου βάμβακος και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ στη θέση «ΓΛΥΝΕΣ», Μεγάλης Βρύσης του Δήμου ΛαμιέωνΣε συνέχεια της υπ’ αρίθμ 5470/234263 (12 Δεκεμβρίου 2013) απόφασης της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας η οποία εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής βιομάζας εντός της οικιστικής ζώνης του Δήμου μας και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα της Μεγάλης Βρύσης  έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα: 

1.   Την πλήρη απουσία του Δήμου Λαμιέων στην διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Αυτό προκύπτει από απλή ανάγνωση της απόφασης που δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων. Αν το παραπάνω μπορεί να συγκαλυφθεί από την κατανομή των αρμοδιοτήτων του Καλλικράτη και την ανάθεση τέτοιων γνωμοδοτήσεων στο περιφερειακό συμβούλιο αυτό καθόλου δεν αφορά τον πολίτη της Λαμίας που χωρίς να ενημερωθεί ξαφνικά θα δει δίπλα στο σπίτι του να λειτουργεί μια δραστηριότητα με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν είναι δα και τόσο μεγάλες οι αποστάσεις ανάμεσα στο δημαρχιακό μέγαρο και την περιφέρεια, ούτε χωροταξικές ούτε και πολιτικές, αφού τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζετε και τις ίδιες δεσμεύσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα έχετε, για να δικαιολογηθεί αυτή η σιωπή του δήμου για ένα θέμα εντός των ορίων του.

2.   Η μοναδική έμμεση αναφορά στον Δήμο αφορά το Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο όπου στην απόφαση γίνεται ερμηνεία του Κεφαλαίου Στ παράγραφος 12  και αναφέρεται ότι η έγκριση προβλέπεται σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο.
3.   Την πλήρη αδρανοποίηση του τοπικού συμβουλίου του διαμερίσματος στο οποίο ο συνδυασμός σας διαθέτει την πλειοψηφία. Το παραπάνω αποκαλύπτει πλήρως την επίπτωση του Καλλικράτη στην ενίσχυση της συμμετοχικότητας των δημοτών στην λήψη αποφάσεων.
4.   Τον καταμερισμό ευθυνών βεβαίως στις κεντρικές δομές διοίκησης που αγνόησαν την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και έδωσαν την τελική έγκριση.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Δήμαρχος

  1. Γνωρίζει ο Δήμος ως οφείλει από το ρόλο του για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; 
Συμφωνεί με την εκτίμηση της απόφασης (παράγραφος Β, σελίδα 6) που αναφέρει ότι’ η νέα δραστηριότητα χωροθετείται βάσει της Γενικής και Μεταβατικής Διάταξης του Κεφαλαίου Στ παράγραφος 12 του ΓΠΣ Λαμίας η οποία αναφέρει ότι «Εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγκαθίστανται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις’, και αν η παραπάνω εκτίμηση έχει νομική βάση μήπως προκύπτουν ευθύνες κατά την κατάρτιση του ΓΠΣ;
  1. Τι μέτρα θα λάβετε για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών, και του φυσικού περιβάλλοντος  στο Δήμο μας που απειλούνται από την λειτουργία της εν λόγω μονάδας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παρέμβασης Πολιτών

Αντωνίου Μαρία
Τσιλίκα Αλεξάνδρα
  ΛΑΜΙΑ 21/5//2013

Δήλωση της  εκπρόσωπου της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Μαρία Αντωνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο: Ο Δήμος χρησιμοποιείται σαν το όχημα για να ξεπουληθούν τα ιαματικά

Έντονη ήταν η αντίδραση  της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Λαμίας (20/5)  στο θέμα της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου  με την ΕΤΑΔ ΑΕ για την παραχώρηση της Ιαματικής πηγής του Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια). 
 Ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς  ενημέρωσε το σώμα  ότι έχουν γίνει ορισμένες θετικές αλλαγές στους όρους της σύμβασης.  Όπως είπε ο κ. Κοτρωνιάς ο Δήμος αγωνίστηκε να μην συμπεριληφθούν οι Ιαματικές πηγές Καλλιδρόμου στο πακέτο του ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση και διέθεσε ένα ποσό για την αξιοποίηση τους τα οποία θα λειτουργούν χωρίς εισιτήριο.  Επιβεβαίωσε όμως ότι  στη σύμβαση η ΕΤΑΔ κρατά το δικαίωμα να πουλήσει τα «Ψωρονέρια» αν βρεθεί επενδυτής για περαιτέρω αξιοποίηση,  με τον όρο να αποζημιωθεί ο Δήμος Λαμίας για τα χρήματα που ‘έχει δαπανήσει.  Παρόλο που ο Κ. Κοτρωνιάς δήλωσε πως δεν πρόκειται να  βρεθεί επενδυτής, είναι φανερό ότι  υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν και να καταργηθεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού  στις πηγές. Η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Λαμίας με την ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση των πηγών Καλλιδρόμου τελικά εγκρίθηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Η εκπρόσωπος της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ» , Μαρία Αντωνίου εξέφρασε τη διαφωνία της  στην προγραμματική σύμβαση για τις πηγές Καλλιδρόμου, τόνισε πως δεν έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές  από την προηγούμενη σύμβαση  που είχε παρουσιάσει η ΕΤΑΔ  και έθεσε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα για τους όρους της σύμβασης .  Όπως ανέφερε, με  την προς ψήφιση σύμβαση ο Δήμος Λαμίας χρησιμοποιείται σαν όχημα για το ξεπούλημα  των ιαματικών, και  εξέφρασε την άποψη ότι  θα πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις πηγές.  Οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο λαό, τόνισε. Η  όποια αξιοποίηση της  τουριστικής οικονομίας και ειδικότερα  των ιαματικών πηγών θα πρέπει να γίνεται με όρους όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.


 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Λαμία 26 Ιουλίου 2012

ΘΕΜΑ: Οριστική λύση στη διευθέτηση του δημόσιου χώρου στο κέντρο της Λαμίας
Η τάση που επικρατεί παγκόσμια για την υποχώρηση της έννοιας του δημόσιου χώρου, αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών του κυρίαρχου συστήματος να δίνει χώρο στην αγορά και στους ιδιώτες σε βάρος της έννοιας του «Δημόσιου», φαίνεται πως δυστυχώς εφαρμόζεται και στην πόλη της Λαμίας. Την τελευταία 5ετια παρατηρείται μια τάση έξαρσης της παράβασης της νομοθεσίας, όσον αφορά α) τη χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, τα οποία εξαπλώνονται άναρχα σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους καθώς και β) την ένταση του ήχου σε αφόρητα ντεσιμπέλ κατά καιρούς, στα καταστήματα διασκέδασης στο κέντρο της πόλης. Έχουν υπάρξει δε στιγμές που το κέντρο της πόλης θυμίζει έναν απέραντο χώρο διασκέδασης χωρίς οριοθέτηση χώρου και ήχου καθοδηγούμενο μόνο από τη λογική της κατανάλωσης.
Ως Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία θεωρούμε ότι οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τα αρμόδια όργανα του Δήμου για την ποιότητα ζωής στην πόλη καθώς σύμφωνα με τη δημοσίευση σχετικών εγγράφων υπάρχει ένα περίεργο παιχνίδι ανοχής και αναστολής κυρώσεων που έχουν κατά καιρούς επιβληθεί περί παραβάσεων χώρου και ήχου. Η Δημοτική μας κίνηση είναι αντίθετη και με κάθε κανονιστικού τύπου διάταξη μεταξύ του Δήμου και των καταστηματαρχών που δεν συνάδει ρητά με τη νομοθεσία.
Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα του κέντρου της πόλης σχετικά με το χώρο εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων και της έντασης του ήχου της μουσικής. Θέση μας είναι πως η «αγορά» πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τις σαφείς διατάξεις της νομοθεσίας. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η καρδιά της πόλης ως δημόσιος χώρος πρέπει να αποτελεί ένα ολοζώντανο πολιτιστικό κύτταρο και να φιλοξενεί περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις δωρεάν προσφοράς στους δημότες.
 Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Δημοτική Αρχή για την οριστική λύση του προβλήματος του κέντρου με βάση τις σαφείς διατάξεις της νομοθεσίας και την επιβολή τυχόν κυρώσεων;

ΘΕΜΑ: Tοποθέτηση στρατιωτικού άρματος μάχης στην είσοδο του οικισμού της Υπάτης
 Στην είσοδο του οικισμού της Υπάτης, μπροστά στο μνημείο του ολοκαυτώματος, που θυμίζει σε όλους μας την 17η Ιούνη 1944, τη μέρα που οι Γερμανοί φασίστες κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους έκαψαν το χωριό και δολοφόνησαν τους κατοίκους του, έχει τοποθετηθεί από τα τέλη του 2010 στρατιωτικό άρμα μάχης.
Η Δημοτική μας κίνηση θεωρεί πως ένα σύμβολο πολέμου, όπως είναι ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης, τοποθετημένο στην είσοδο της μαρτυρικής πόλης της Υπάτης, δε συνάδει με τα ιδεώδη της ειρήνης. Αντίθετα, προσβάλει τα φιλειρηνικά και δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων και των επισκεπτών του μαρτυρικού χωριού, ιδιαίτερα όταν η μπούκα του κανονιού φαίνεται να σημαδεύει το μνημείο των πεσόντων και τα ιδανικά τους, προκαλώντας συνειρμούς βίας, φρίκης, πολέμου, καθώς και ζοφερές αναμνήσεις από το πρόσφατο παρελθόν της ιστορίας της χώρας με την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος του ’67. Επιπλέον, η όψη ενός τεθωρακισμένου άρματος μάχης ως η πρώτη εικόνα που συναντά ο επισκέπτης της μαρτυρικής Υπάτης είναι τουλάχιστον αισθητικά ατυχής και σίγουρα αφήνει μια πρώτη αρνητική εντύπωση για αυτό το τόσο όμορφο χωριό της δυτικής Φθιώτιδας.
Ένα μέρος των κατοίκων της Υπάτης έχει ήδη εκφράσει με έντονο τρόπο της αντίθεσή του στην τοποθέτηση του άρματος στη συγκεκριμένη θέση. Επιπροσθέτως, το στρατιωτικό αυτό άρμα έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Το σημείο στο οποίο έχει τοποθετηθεί το άρμα βρίσκεται στα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Υπάτης, ενώ το ίδιο το άρμα βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με το Μύλο Ματσούκα, ο οποίος είναι κηρυγμένο μνημείο νεώτερων χρόνων. Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν ήδη επισημάνει στο Δήμο Λαμίας το αυθαίρετο της τοποθέτησης του άρματος στο συγκεκριμένο σημείο.
 Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
1. Γιατί η Δημοτική Αρχή επέτρεψε την τοποθέτηση του άρματος μάχης στη συγκεκριμένη θέση;
2. Τι ενέργειες θα κάνει η Δημοτική Αρχή για την απομάκρυνση του εν λόγω οχήματος εφόσον έχει ήδη πληροφορηθεί αρμοδίως για το αυθαίρετο της τοποθέτησης από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες;

Λαμία, 8/11/11
ΠΡΟΣ: τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
ΘΕΜΑ: ΕΗΔ συζήτηση και λήψη απόφασης για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
αιτούμεθα, σύμφωνα με το αρ. 9, παρ 6 του κανονισμού του ΔΣ, την ΕΗΔ ως κατεπείγουσα συζήτηση και λήψη απόφασης για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ήδη πλήθος δήμων (Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, Σαρωνικού, Ψυχικού, Φιλοθέης, Ιλίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη κ.α) έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις σχετικά με το παραπάνω ζήτημα.
Προτείνουμε το παρακάτω σχέδιο απόφασης του ΔΣ του Δήμου Λαμιέων:

1. Η επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μέσω της ΔΕΗ είναι μέτρο άδικο και ιδιαίτερα δυσβάστακτο στη σημερινή συγκυρία και ζητούμε την ανάκλησή του.
2. Είναι απαράδεκτο να κοπεί το ρεύμα σε δημότες μας που δοκιμάζονται με το χειρότερο τρόπο από τη σημερινή κρίση.
3. Είναι ηθικά και πολιτικά ανάλγητο να κόβεται το ρεύμα σε αναξιοπαθούντες πολίτες μας ειδικά μέσα στο χειμώνα, που ήδη έχει φτάσει.
4. Ο Δήμος Λαμιέων θα είναι στο πλευρό των δημοτών του καθώς και σε κάθε κινητοποίησή τους σχετικά με το επιβαλλόμενο χαράτσι.
5. Ο Δήμος Λαμιέων δε θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα δημότη της πόλης μας. Δε θα αφήσει κανένα διαμέρισμα, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.
6. Στο Δημαρχείο θα εξυπηρετούνται καθημερινά οι δημότες για την πληρωμή μόνον του ρεύματος και των δημοτικών τελών (μέσω ΑΤΜ), για ενημέρωση και πληροφορίες, καθώς επίσης και για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών για ασφαλιστικά μέτρα κατά του χαρατσιού.
7. Ο Δήμος Λαμιέων θα συνδιοργανώσει σχετικές εκδηλώσεις – διαλέξεις με το Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας και άλλους φορείς για συζήτηση και περισσότερες οδηγίες - μέτρα.


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παρέμβασης Πολιτών
Βασίλης Κυριακάκης
Κωνσταντία Παναγιωτοπούλου

Λαμία, 20-05-2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: τον κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Μεταλλευτικές δραστηριότητες εξόρυξης βωξίτη στην Οίτη
Συνεχίζονται μετά από σχετική ΚΥΑ, αλλά χωρίς τη σχετική, απαραίτητη εκ του νόμου άδεια του Δασαρχείου οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή Κοκκινόβραχος (εντός του Εθνικού Δρυμού) της Οίτης από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ. Πρόσφατα, επίσης, εκδόθηκε νέα ΚΥΑ για επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές του βουνού εντός του Δήμου Λαμιέων.
Επειδή:
α) η συνέχιση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εντός του Εθνικού Δρυμού χωρίς την άδεια του Δασαρχείου παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία και στρέφεται κατά των συμφερόντων της πλειοψηφίας των Δημοτών, κατά των συμφερόντων του Δήμου και κατά του φυσικού περιβάλλοντος,
β) η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές του βουνού υπονομεύει την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου-περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο μας καθώς υπονομεύει και την τουριστική πολιτική του Δήμου μας και
γ) μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού και σχετικών φορέων είναι αντίθετο σε μια τέτοια επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων,

ερωτάται ο κ. Δήμαρχος
α) τι μέτρα θα λάβετε για τη διακοπή των μη σύννομων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή Κοκκινόβραχος;

β) τι μέτρα θα λάβετε για την προάσπιση των συμφερόντων της πλειοψηφίας των δημοτών, του Δήμου μας και του φυσικού περιβάλλοντος στο Δήμο μας που απειλούνται από την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές της Οίτης;
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παρέμβασης Πολιτών
Βασίλης Κυριακάκης
Κωνσταντία Παναγιωτοπούλου

Λαμία, 17-02-11

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών  μονάδων
Μετά από το «κείμενο εργασίας» που στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για «ίδρυση, οργάνωση, προαγωγή, συγχώνευση, μεταφορά και μετατροπή των σχολικών μονάδων» (το οποίο έχει σταλεί και προς τους Δημάρχους), βρίσκεται σε εξέλιξη το επαχθές έργο της συγχώνευσης, υποβιβασμού και κατάργησης σχολικών μονάδων, έργο που έχει ανατεθεί στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες πρέπει μέχρι τις 25/2/2011 να αποστείλουν τις εισηγήσεις τους στο Υπουργείο.

Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για κάθε απόφαση κατάργησης - συγχώνευσης σχολείων είναι απαραίτητη η έκφραση γνώμης και της αντίστοιχης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να «κλείσει» το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες και αποφάσεις στο πλαίσιο της διοικητικής του πυραμίδας, παραβλέποντας την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές.
Ως δημοτική κίνηση θεωρούμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να είναι προϊόν αποφάσεων των τοπικών υπηρεσιών της Εκπαίδευσης, αλλά αντικείμενο δημόσιου διαλόγου στην τοπική κοινωνία. Θεωρούμε για τούτο ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση που αφορά το Δήμο Λαμίας και τα σχολεία του, πρέπει να υπάρξει διεξοδική συζήτηση και διατύπωση γνώμης σε επίπεδο Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Δημοτικού Συμβουλίου.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος
α) Τι προτίθεστε ως Δημοτική Αρχή να κάνετε; Είναι ενήμερα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας; Έχει συγκληθεί ή θα συγκαλέσετε την Επιτροπή να τοποθετηθεί επί του θέματος;
β) Θα φέρετε το θέμα για συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Φλεβάρη, αφού στις 25/2 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των εισηγήσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης;
γ) Θα αντιταχθείτε στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, σε ψευδεπίγραφους εξορθολογισμούς, καθώς και στην παραπέρα διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης στο Δήμο μας; Θα νομιμοποιήσετε προειλημμένες αντιδημοκρατικές, αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές αποφάσεις που κατευθύνονται από την τρόικα και το μνημόνιό της;
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παρέμβασης Πολιτών
Βασίλης Κυριακάκης
Κωνσταντία Παναγιωτοπούλου
Συγχαρητήρια και Αντιθέσεις - Θα αλλάζει κάθε χρόνο δημοτικό σύμβουλο

Λαμία, 17-12-10

Με την ευκαιρία της σημερινής ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων η δημοτική κίνηση "Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία" εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί όσους δημότες την τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και όσους στήριξαν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Τονίζει επίσης ότι κάθε χρόνο και διαφορετικός σύμβουλος, θα είναι ο δεύτερος εκπρόσωπός της. Συγχαίρει επίσης τον κ. Κοτρωνιά για την επανεκλογή του, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της, στην εμμονή της δημοτικής αρχής να προσδίδει θρησκευτικό χαρακτήρα σε μια κατεξοχήν πολιτική τελετή, όπως είναι η ορκωμοσία. Αναλυτικά η ανακοίνωση [...]


1. Συγχαίρουμε τον κ. Δήμαρχο για την επανεκλογή του, καθώς και όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων για την εκλογή τους και ευχόμαστε καλή δύναμη στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους.


2. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους δημότες που μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και όσους στήριξαν με κάθε τρόπο τον αγώνα μας, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κίνησής μας και την κατάκτηση και δεύτερης έδρας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις μας εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου θα σταθούμε στο πλευρό των συνδημοτών μας, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που θα δώσουν την επόμενη δύσκολη περίοδο, για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους. Σχετικά με τη δεύτερη έδρα της παράταξης, η απόφαση της τελευταίας (1/12/10) συνέλευσής μας ορίζει την κατά έτος εναλλαγή σε αυτήν των πλειοψηφισάντων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μας σύμφωνα με την επίσημη σειρά επιτυχίας τους.


3. Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εμμονή της δημοτικής αρχής να προσδίδει θρησκευτικό χαρακτήρα σε μια κατεξοχήν πολιτική τελετή. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει στο Δήμο και στη χώρα ο εναγκαλισμός της πολιτικής με τη θρησκεία και να προχωρήσουμε στο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας.

Λαμία, 16-11-09

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Κτίριο παλαιού Νοσοκομείου»
 Σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία απόφαση για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου (ιδιοκτησία του Δήμου) μετά από την ανακαίνιση και κατάλληλη συντήρησή του. Ο κ. Δήμαρχος δε είχε θέσει και χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση έως τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα θα προχωρούσε και στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στην αξιοποίηση ελεύθερων χώρων του κτιρίου για άλλους σκοπούς (πολιτιστικούς κλπ). Εντούτοις, τόσο το κτίριο, όσο και ο περιβάλλων χώρος βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εγκατάλειψη με αποτέλεσμα την έντονα προβληματική και υποβαθμισμένη εικόνα ενός σημαντικού χώρου κοντά στο κέντρο της πόλης.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
α) πού οφείλεται η μεγάλη αυτή καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επίσπευση της υλοποίησης;
β) υπάρχουν σκέψεις ή/και πλάνα από τη Δημοτική Αρχή για αλλαγή ή τροποποίηση της χρήσης του κτιρίου σε αντίθεση με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Εργαζόμενοι Stage στο Δήμο Λαμίας»
Στο Δήμο Λαμίας απασχολούνται αυτή τη στιγμή αρκετοί εργαζόμενοι με σύμβαση stage. Μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει αυτούς τους εργαζόμενους θα δημιουργηθεί άμεσο πρόβλημα σε υπηρεσίες του Δήμου.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
α) ποια είναι η ακριβής κατάσταση στο Δήμο μας αυτή τη στιγμή σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα (πόσοι εργαζόμενοι, σε τι θέσεις) και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την κάλυψη των κενών θέσεων; Θα προχωρήσει στη δημιουργία και προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας ή στην πρόσληψη για άλλη μια φορά συμβασιούχων;
β) τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων αυτών των εργαζόμενων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όχι απόλυση μέχρι να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας, αναδρομική ασφάλιση, επιδόματα, αναγνώριση προϋπηρεσίας κλπ);
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Δημοτική Αγορά»
Έχουν παρέλθει δύο έτη από την κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς και την εμπλοκή με την παραίτηση των δύο εταιρειών για την έναρξη της εκτέλεσης της κατά πλειοψηφία απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Σήμερα αυτή η περιοχή στο κέντρο της πόλης παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και σημαντικής υποβάθμισης.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
α) πού οφείλεται η καθυστέρηση υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για αυτήν;
β) θα προχωρήσει την προκήρυξη του έργου ως μελέτη-κατασκευή ή θα προκηρύξει ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος κατά την άποψή μας υπαγορεύεται από το χαρακτήρα και την ιστορικότητα του χώρου και εξασφαλίζει περισσότερο την ποιότητα του έργου;
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Κτίριο 6ου Γυμνασίου»
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της (20/10/09) η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας έθεσε το πρόβλημα της καθυστέρησης των εργασιών συντήρησης του ιστορικού κτιρίου του 6ου Γυμνασίου («Πέτρινο») από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και εκφράζει την ανησυχία της για την καθυστέρηση αυτή σε σχέση και με δημοσιευμένα σενάρια περί αλλαγής της χρήσης του κτιρίου.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
α) τι πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει, ώστε να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το τέλος του φετινού σχολικού έτους, δεδομένου ότι ήδη έχουν παρέλθει 2 μήνες από την έναρξή του και την αναγκαστική μετεγκατάσταση των μαθητών και εκπαιδευτικών του 6ου Γυμνασίου;
β) είναι ενήμερος για σενάρια, σκέψεις ή/και πλάνα για αλλαγή ή τροποποίηση της χρήσης του κτιρίου από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και με ποια μέτρα θα διασφαλίσει τη συνέχιση της αποκλειστικά σχολικής χρήσης του, όπως επιβάλουν αρκετοί λόγοι (ιστορικό-διατηρητέο κτίριο, αναγκαιότητα γυμνασίου στο κέντρο, έλλειψη σχολικών αιθουσών κλπ);


Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Κυριακάκης Βασίλειος

Λαμία 4-02-09

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
Θέμα: Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον οικισμό των τσιγγάνωνστο Δ.Δ. Ανθήλης
 Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη κατασκευής των απαραίτητων υποδομών στον οικισμό των τσιγγάνων στην Ανθήλη, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση σύμφωνη με τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
Πληροφορηθήκαμε ότι κατασκευάζεται από τη ΔΕΥΑΛ δίκτυο αποχέτευσης στην εντός σχεδίου περιοχή στο ΔΔ Ανθήλης στο οποίο όμως δεν περιλαμβάνονται όλες οι κατοικίες των τσιγγάνων. Επειδή κατά τη γνώμη μας μια μικρή επέκταση του δικτύου με μικρό κόστος θα έλυνε ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλους τους κατοίκους της Ανθήλης.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
Γιατί η ΔΕΥΑΛ δεν επεκτείνει το δίκτυο αποχέτευσης ώστε να περιλάβει όλες τις κατοικίες του οικισμού και τι σκοπεύει να κάνει η Δημοτική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο Δημοτικός Σύμβουλος 
Κυριακάκης Βασίλειος

Λαμία, 22-09-08

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα από τη μακροχρόνια μίσθωση του Δημοτικού σταδίουΛαμίας στην ΠΑΕ Λαμίας»
Η απόφαση του ΔΣ Λαμίας να μισθώσει για μακρό χρονικό διάστημα το γήπεδο της πόλης μας στην ποδοσφαιρική ομάδα της Λαμίας δημιούργησε ανησυχία σε πολλούς συμπολίτες μας και γίναμε δέκτες προβληματισμών για τις πιθανά δυσμενείς επιπτώσεις από τη λειτουργία του σαν ποδοσφαιρικού γηπέδου στη ζωή των κατοίκων της πόλης μας. Συγκεκριμένα, σας παραθέτουμε τα παρακάτω προβλήματα που πιστεύουμε ότι θα ανακύψουν και ζητάμε να μας ενημερώσετε με τι τρόπους σκέφτεστε να τα αντιμετωπίσετε.
1) Πρόβλημα στάθμευσης: Μια περιοχή με στενούς δρόμους, έντονες κλίσεις, πολυκατοικίες κλπ., καλείται να σηκώσει το βάρος της εύρεσης στάθμευσης από πλήθος αυτοκίνητα που θα προσέρχονται στους αγώνες της ομάδας, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για το θέμα αυτό. Επισημαίνεται ότι η προοπτική αναβάθμισης του γηπέδου θα επιδεινώσει το πρόβλημα στάθμευσης σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ανάλογων χώρων.
2) Το θέμα της ηχορρύπανσης στο πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον, όπου βρίσκεται το γήπεδο, είναι εξίσου σοβαρό θέμα που θα επιδεινωθεί με την κατασκευή στεγάστρου (ήχος εξ αντανακλάσεως). Το πρόβλημα αυτό απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και μέριμνα που καλό είναι να προηγηθεί οποιασδήποτε εργασίας.
3) Ο ίδιος ο χώρος του σταδίου με τις μνήμες που μεταφέρει για αρκετές γενιές (χώρος άθλησης, γυμναστικών επιδείξεων, συναυλιών κλπ) δεν είναι εύκολο να εντυπωθεί στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής αλλά και πολλών κατοίκων της πόλης μας σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο, με όποιους συνειρμούς αυτό επιφέρει (βία, ένταση, φόβο κλπ.).
Επειδή πιστεύουμε ότι τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά, προτείνουμε την εκπόνηση μελέτης για την εγκατάσταση του ποδοσφαιρικού γηπέδου σε άλλο χώρο έξω από τον παραδοσιακό ιστό της πόλης, όπου επί πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές.
 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Κυριακάκης Βασίλειος

ΛΑΜΙΑ 14-05-08

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ Δ.Δ. ΑΝΘΗΛΗΣ
Σχετικά με την ένταση που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο Δ.Δ. Ανθήλης, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Πολιτών τοποθετήθηκε δημόσια καταγγέλλοντας την καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων που αναπτύχτηκαν πάνω στο χρόνιο πρόβλημα μετεγκατάστασης των τσιγγάνων που παραμένει άλυτο με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών μέχρι σήμερα.
Εκφράσαμε επίσης την αντίθεσή μας στις προτάσεις του Δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για επιλεκτική κατεδάφιση αυθαιρέτων ή παρεμπόδιση των τσιγγάνων να πάρουν τα νόμιμα δάνεια που το κράτος τους χορηγεί μέσω του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στις πρακτικές καταστολής που ακολούθησαν τη γενική συνέλευση στο Δ.Δ. Ανθήλης με νυχτερινές επιδρομές της αστυνομίας στα σπίτια των τσιγγάνων.
Κατανοούμε τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ανθήλης, τα οποία όμως πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθούν με διάλογο, αμοιβαίες προσαρμογές και στήριξη με κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές και δημιουργία των απαραίτητων υποδομών από τη Δημοτική Αρχή.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Πολιτών επισκέφτηκε πρόσφατα τον οικισμό των τσιγγάνων στην Ανθήλη, συζήτησε μαζί τους, όπως και με άλλους κατοίκους της, και διαπίστωσε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Οι περισσότερες κατοικίες των τσιγγάνων που κατασκευάστηκαν πρόσφατα δεν έχουν αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα, παρόλο που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τα δίκτυα παροχών της κοινότητας, ενώ τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
 α) πότε θα κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές στην περιοχή (αποχέτευση, δρόμους, φωτισμό, ύδρευση), ώστε να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων και να μετριασθούν τα υπάρχοντα προβλήματα,
β) τι πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά των τσιγγάνων να μπορέσουν να πάνε κανονικά σχολείο την προσεχή χρονιά,
γ) αν είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής γενικότερες πολιτικές στήριξης για την ομαλή ένταξη των τσιγγάνων στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Κυριακάκης Βασίλειος

 
Λαμία, 15-05-07

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΑΣ
Θέμα: Προβλήματα ελεύθερης πρόσβασης και κίνησης των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στην πόλη μας.
Τα ΑΜΕΑ στην πόλη μας στερούνται του στοιχειώδους δικαιώματός τους για ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην πόλη (ως πεζοί ή ως επιβαίνοντες σε τροχήλατα αμαξίδια) καθώς και για ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε σημείο και χώρο της πόλης όπου οι υπόλοιποι πολίτες μπορούν ανεμπόδιστα να βρεθούν, όπως υπηρεσίες, καταστήματα, χώροι διασκέδασης – ψυχαγωγίας - πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ θέατρο).
Ανάμεσα στα βασικά αίτια για την παραπάνω κατάσταση περιλαμβάνονται ο περιορισμένος αριθμός και η κακοτεχνία ειδικών σημείων πρόσβασης (ράμπες) προς τα πεζοδρόμια ή προς εισόδους κτιρίων, ο περιορισμένος αριθμός και η κακοτεχνία ειδικών χώρων στάθμευσης και η κατάληψή τους από άλλους οδηγούς, η κατάληψη των πεζοδρομίων, η έλλειψη ειδικών χώρων τουαλέτας και η έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς με δυνατότητα για μεταφορά τροχήλατων αμαξιδίων.