3 Φεβρουαρίου 2015

Φταίει ο κακός μας ο καιρός;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

   Για μια ακόμα φορά, προχθές, 1η Φεβρουαρίου, ο κάμπος της Λαμίας έζησε δύσκολες στιγμές από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Για μια ακόμα φορά είδαμε καλλιέργειες να κατακλύζονται από τα νερά του Σπερχειού, σπίτια, αποθήκες και θερμοκήπια να καταστρέφονται, δρόμοι να πλημμυρίζουν και χωριά να απειλούνται.
   Το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε να λαμβάνει χώρα συχνά τα τελευταία έξι χρόνια, ακόμα και χωρίς έντονες καιρικές συνθήκες, αφενός εξ αιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας της περιοχής και, αφετέρου, λόγω των άστοχων παρεμβάσεων των τεχνικών εταιρειών που έχουν αναλάβει τα οδικά έργα και τα έργα της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ στην περιοχή.
   Η σημαντικότερη αιτία του προβλήματος είναι το άστοχο και απαράδεκτο τεχνικά φράγμα από την ΕΡΓΟΣΕ για την προστασία της σιδηροδρομικής γραμμής, το οποίο έχει σταματήσει την απρόσκοπτη ροή του Σπερχειού και έχει ανεβάσει τη στάθμη του νερού του ποταμού σχεδόν 4 μέτρα πάνω από το επίπεδο του κάμπου. Αποτέλεσμα; Το παραμικρό κατέβασμα του ποταμού δημιουργεί προβλήματα.
   Το γεγονός ότι αυτή καθ’ εαυτή η κοίτη του Σπερχειού έχει να καθαριστεί από κορμούς δέντρων και φερτές ύλες πάνω από 20 χρόνια είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος του προβλήματος, αφού η κοίτη δεν έχει βάθος και χωρητικότητα να δεχτεί ποσότητες υδάτων.
   Τέλος, η έλλειψη εκτεταμένου δικτύου στραγγιστικών καναλιών και ο μη καθαρισμός των στραγγιστικών μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
   Μετά από όλα αυτά τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα για την περιοχή φαινόμενα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ρημάζουν περιουσίες, έφτασε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να μην υπεκφεύγουν μεταθέτοντάς τες ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στον καιρό. Πρέπει άμεσα να ληφθούν οριστικά μέτρα: η Περιφέρεια να ξεκινήσει τον καθαρισμό της κοίτης του Σπερχειού, ο Δήμος τον καθαρισμό των στραγγιστικών των δημοτικών διαμερισμάτων και η ΕΡΓΟΣΕ την επιδιόρθωση του απαράδεκτου τεχνικά έργου της στο Μεριστή.
   Κάποιοι πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν για τις άστοχες και λανθασμένες παρεμβάσεις τους στην περιοχή, καθώς και τον πακτωλό χρημάτων που σπαταλήθηκαν άδικα και χωρίς αποτέλεσμα.
   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής στις φωτογραφίες που παρατίθενται.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.