25 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πέφτουν καθημερινά θύματα βίας από το κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της  κοινωνίας και κατάφορη παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένα φαινόμενο που παράγει ο καπιταλισμός και η πατριαρχία το οποίο δεν έχει χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία, μορφωτικό επίπεδο. Αμέτρητα είναι τα θύματα που καθημερινά δέχονται την βία σε όλες της τις εκφάνσεις: ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική. 

Θύμα της βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, όμως κυρίως είναι οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι επισφαλώς εργαζόμενες – γυναίκες χωρίς οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική στήριξη.

Σήμερα, μέσα στην δίνη των μνημονίων, την επιδείνωση της φτώχειας και την έκρηξη της ανεργίας, το φαινόμενο της βίας συνεχίζει να καλπάζει προσβάλλοντας διαρκώς κάθε άνθρωπο με αξιοπρέπεια. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να αποκαλείται πολιτισμένη όταν την ίδια στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό της δέχεται την βία χωρίς εκείνη να αντιδρά. 

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα, να παρεμβαίνει σε κάθε προσπάθεια καταπάτησής τους και να πρωτοστατεί στη λήψη δράσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε περιστατικά βίας. Η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας αφορά ολόκληρη την κοινωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.