26 Νοεμβρίου 2014

Κατάθεση αντιρατσιστικού ψηφίσματος και ψηφίσματος κατά της καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων στο δημοτικό συμβούλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014


Κατάθεση αντιρατσιστικού ψηφίσματος και ψηφίσματος κατά της καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων στο δημοτικό συμβούλιο

 Στο δημοτικό συμβούλιο της 24/11/2014, η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία κατέθεσε δύο σχέδια ψηφίσματος καλώντας το σώμα να τα υπερψηφίσει.
Το πρώτο ψήφισμα αφορούσε τη δημόσια στήριξη του ποδοσφαιριστή Καμαρά και την καταδίκη ρατσιστικών συμπεριφορών μέσα και έξω από τα γήπεδα:

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
   Στις 27/10/2014, μετά τη λήξη του παιχνιδιού ΠΑΕ Λαμίας 1964 - ΠΑΕ Λάρισα, ο ποδοσφαιριστής John Kamara έδειξε στους φιλάθλους το μπλουζάκι που φορούσε κάτω από τη φανέλα της ομάδας με το μήνυμα «Είμαστε Δυτικοαφρικανοί. Δεν είμαστε ιός».
   Ως γνωστόν, ο Kamara κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε και με την κίνηση του θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους φιλάθλους και να δηλώσει το αυτονόητο σχετικά με τον φόβο που υπάρχει προς κάθε καταγόμενο από την Αφρική για τον ιό του Έμπολα.  
   Η συνέχεια ήταν σοκαριστική για κάθε πολίτη αυτής της χώρας με στοιχειώδη σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ποδοσφαιριστής, για την παραπάνω ενέργεια, κλήθηκε σε απολογία από την πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της football league ΟΠΑΠ για παράβαση άρθρων του πειθαρχικού κώδικα που σχετίζονται με τη δυσφήμιση του ποδοσφαίρου και την «προώθηση» του ρατσισμού.
   Με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει:
  • Την αδιαπραγμάτευτη συμπαράστασή του στον αθλητή, θεωρώντας σαφές ότι τα αναγραφόμενα στο μπλουζάκι του John Kamara ήταν έναν ανθρωπιστικό αντιρατσιστικό μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους Αφρικανούς που στιγματίζονται ως φορείς του ιού Έμπολα.
  • Η κλήτευση του αθλητή σε απολογία με αφορμή την ενέργεια αυτή για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου και προώθηση του ρατσισμού μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί.
  • Θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής αντί να επαινεθεί για την πρωτοβουλία του και τη δημόσια καταδίκη του ρατσισμού μέσω του μηνύματος που έστειλε, καλείται να δώσει εξηγήσεις.
  • Ζητάει την άμεση απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος του αθλητή και την πλήρη απόσυρση, δια της αθώωσής του, από το πειθαρχικά όργανα της football league.
   Με αυτό το ψήφισμα, έστω και καθυστερημένα, καθιστούμε σαφές ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων βγάζουμε «κόκκινη κάρτα» στο ρατσισμό και σε όσους βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το φίλαθλο πνεύμα στο χώρο του αθλητισμού.»
   Το ψήφισμα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και καταψηφίστηκε μόνο από δύο δημοτικούς συμβούλους.  
   Το δεύτερο ψήφισμα αφορούσε τη στήριξη μαθητών και γονιών που διώκονται για τις πρόσφατες καταλήψεις σχολείων στο Δήμο μας και την καταδίκη της ακραίας καταστολής που εφαρμόστηκε εις βάρος τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
   Την τελευταία πενταετία η Παιδεία στη χώρα μας πέρασε από πολλά κύματα: περικοπές λειτουργικών δαπανών, καταργήσεις ειδικοτήτων, συγχωνεύσεις κ.α. Μέτρα που αν και βαφτίστηκαν με ωραία ονόματα: εξορθολογισμός, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, στην πραγματικότητα συντελούν στην απορρύθμιση της Δημόσιας Παιδείας χάριν τηρήσεως «προαπαιτούμενων».
   Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σήμερα είναι τεράστια:
  • Δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι ελλείψεις σε βιβλία και διδακτικό προσωπικό είναι ακόμα μεγάλες. Όχι μόνο υπάρχουν υποστελεχωμένες ειδικότητες με αποτέλεσμα πολλοί καθηγητές να διδάσκουν μαθήματα άσχετα με το αντικείμενό τους, αλλά και η υπέρογκη διδακτέα ύλη σε συνδυασμό με τα πληθωρικά τμήματα ως και 30 μαθητών καθιστούν τον εκπαιδευτικό διαχειριστή ανθρώπινου δυναμικού που δεν έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει χρόνο σε κάθε παιδί και να ασχοληθεί με τα ταλέντα και τις δεξιότητές του.
  • Πέρυσι με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στο Νέο Λύκειο μεγάλο ποσοστό μαθητών που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε το 30% κρίθηκαν μετεξεταστέοι ή δεν προβιβάστηκαν στην επόμενη τάξη. Σημειωτέον ότι φέτος η τράπεζα θεμάτων για τη Β’ Λυκείου άνοιξε πριν δυο βδομάδες.
  • Το υψηλό κόστος μεταφοράς πολλών μαθητών στα σχολεία είναι πλέον δυσβάστακτο για πάρα πολλούς γονείς υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που έχει συρρικνώσει τα εισοδήματά τους.
  • Μετά την υποβάθμιση και ακολούθως την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα πλαίσια των σχολικών μονάδων η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται μονόδρομος για γονείς-μαθητές.
Στερώντας από τα σχολεία την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους,

Αδιαφορώντας για την έλλειψη βιβλίων και εκπαιδευτικών σε πολλές σχολικές μονάδες,

Επιβάλλοντας σε μικρά παιδιά 5-7 χρόνων αναμονή δύο ωρών μέχρι το δρομολόγιο της επιστροφής τους,

Αυξάνοντας τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα,

Στρέφοντας γονείς και μαθητές προς την ιδιωτική εκπαίδευση,

Εξαναγκάζοντας μαθητές να διακόψουν τη φοίτηση,

Εκφοβίζοντας τους εκπαιδευτικούς με τη δήθεν αξιολόγηση που αποσκοπεί σε μαζικές απολύσεις και κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων, είναι σαφές ότι το «όραμα» της σημερινής συγκυβέρνησης είναι:
  • Να ρημάξει τη δημόσια παιδεία προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης (όπως έκανε και με την υγεία) μετατρέποντας την παιδεία από κοινωνικό αγαθό σε είδος πολυτελείας και τους πολίτες της χώρας σε έχοντες και μη έχοντες.
  • Να εξαντλήσει κάθε μορφή ψυχολογικής βίας μέσω της μεθοδευμένης εξαθλίωσης γονιών-μαθητών-εκπαιδευτικών που δεν θα μπορούν να προβάλλουν καμία αντίσταση λόγω ηθικής και υλικής εξουθένωσης.
  • Να δημιουργήσει ασφυκτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον με έμφαση στην τυποποιημένη γνώση και όχι την ευρεία μόρφωση και την καλλιέργεια της προσωπικότητας των αυριανών πολιτών αυτής της χώρας. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν να γαλουχήσουν στρατιές πτυχιούχων-αμόρφωτων που δε θα γνωρίζουν ούτε τα δικαιώματά τους ούτε και πώς να τα διεκδικήσουν.
   Ωστόσο, και παρά τις δυσκολίες, είδαμε τα παιδιά να ξεσηκώνονται, να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν.
  Αντιδρώντας στο ανεκδιήγητο Νέο Λύκειο που τους έχει επιβληθεί, οι μαθητές προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας και, κλιμακώνοντας τις δράσεις τους, σε κατάληψη των σχολείων τους. Το ίδιο συνέβη σε πάνω από 500 σχολεία της χώρας.
  
 Δυστυχώς, εξίσου άμεση αν και απολύτως απρόκλητη ήταν η απάντηση της αστυνομίας με συλλήψεις μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ και 1ο ΓΕΛ και των γονιών τους που στόχευε ξεκάθαρα στην κατατρομοκράτηση όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Έτσι, ο δήμος μας κατέκτησε μαζί με το δήμο Χολαργού μια επονείδιστη πρωτιά –εκείνη των μοναδικών πόλεων σε ολόκληρη την επικράτεια που η αστυνομία συνέλαβε γονείς και μαθητές μέσα και έξω από τα σχολεία.
  
 Η δίκη των μαθητών και των γονιών τους που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Νοεμβρίου 2014 πήρε αναβολή (λόγω της τριήμερης αποχής των μελών του ΔΣΛ από τα καθήκοντά τους).
      
 Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων:
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των μαθητών, στην άστοχη εισαγγελική εντολή και ιδιαίτερα στην προκλητική, βίαιη και επικίνδυνη για την ασφάλεια επέμβαση των αστυνομικών αρχών εντός των σχολείων τη στιγμή που όχι μόνο καταγγελία αλλά ούτε καν υπόνοια για φθορές δεν υπήρχε, στον ωμό εκφοβισμό γονιών και μαθητών. Τέτοιες πρακτικές φέρνουν στη μνήμη εικόνες από την επέτειο του Πολυτεχνείου την οποία μόλις πριν μερικές μέρες υποτίθεται ότι τιμούσαμε.
Καλούμε την εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές να απόσχουν από περιττές ενέργειες  που αποβλέπουν στον εντυπωσιασμό και καθόλου δεν βοηθάνε στην λύση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και καλούμε επίσης την βασική υπεύθυνη για την κατάντια της εκπαίδευσης κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν τις μεθόδους καταστολής του αγωνιστικού φρονήματος των νέων ανθρώπων και να προστρέξουν σε διάλογο για την εύρεση των λύσεων, στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, των καθηγητών, των μαθητών και των γονέων.

ΟΧΙ στον εκφοβισμό μαθητών-γονιών-εκπαιδευτικών! 
ΝΑΙ σε  ένα  ενιαίο  12χρονο  συνταγματικά  κατοχυρωμένο σχολείο  της  δημιουργίας, της  έρευνας,της  κριτικής  σκέψης, κύτταρο  πολιτισμού  και  διάχυσης  της  γνώσης  σε  όλους!
   Λόγω αντιρρήσεων που έφερε κυρίως η πλειοψηφία και που η δημοτική μας κίνηση για λόγους αρχής δεν μπορούσε να υιοθετήσει, το δεύτερο ψήφισμα δεν πέρασε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.