11 Νοεμβρίου 2014

Σκουπίδια: Η Επόμενη Μέρα – Οι Δημοτικές Αρχές Προ Των Ευθυνών Τους




                                                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014
Σκουπίδια: Η Επόμενη Μέρα

 

Οι Δημοτικές Αρχές Προ Των Ευθυνών Τους


Την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, οργανώσαμε μια εξαιρετικά δημιουργική και επιτυχημένη εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που άφησε παρακαταθήκη για το άμεσο μέλλον.


Στην συζήτηση που ακολούθησε τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις των ομιλητών Τάσου Κεφαλά και Δέσποινας Σπανούδη, έγιναν παρεμβάσεις από αρκετούς πολίτες αλλά και από τους δημάρχους Λαμιέων, Λοκρών και Αμφίκλειας-Ελάτειας, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων.  Συνοπτικά οι ομιλητές επικέντρωσαν στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμεραστη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και στις σκανδαλώδεις κοινωνικά και περιβαλλοντικά  λύσεις που προτείνονται.


Ενημέρωσαν ότι οι σχεδιασμοί που προωθούνται αφορούν την συλλογή του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων χωρίς προδιαλογή, την καταστροφή των ανακυκλώσιμων υλικών μέσα από τη συμπίεση και την μεταφορά τους σε μεγάλους σταθμούς  μεταφόρτωσης. Οι σχεδιασμοί αυτοί καταλήγουν στην κατασκευή και λειτουργία πανάκριβων μονάδων οι οποίες θα παράγουν είτε άχρηστα υλικά που θα πρέπει να θάβονται σε ΧΥΤΑ, είτε υλικά που θα πρέπει να καίγονται σε ειδικές μονάδες.


Τέλος επεσήμαναν ότι η μεταφορά των δραστηριοτήτων καθαριότητας, αποκομιδής, επεξεργασίας και διάθεσης  σε ένα περιφερειακό φορέα διαχείρισης και μάλιστα με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας θα είναι μια πιθανή όσο και ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Έδωσαν το παράδειγμα της πρόσφατης εισήγησης της εκτελεστικής επιτροπής του ΦοΔΣΑ της Στερεάς, με την οποία προτάθηκε να μετατραπεί από ΝΠΔΔ σε ΑΕ και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων. Στον αντίποδα των λύσεων που προτείνονται και στη Στερεά Ελλάδα και αφορούν συγκεντρωτική διαχείριση σε μεγάλες εγκαταστάσεις, η πρόταση που καταθέτουμε εμείς αφορά αποκεντρωμένη διαχείριση με κοινωνικό δημόσιο έλεγχο, με τη συμμετοχή των πολιτών και με τα μεγαλύτερα οφέλη στη μείωση των δημοτικών τελών, στην απασχόληση και στο περιβάλλον. 


Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαμιέων και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ της Στερεάς, Νίκος Σταυρογιάννης,δήλωσε ότι σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός, για τον οποίον ωστόσο ισχυρίστηκε ότι αγνοεί αν έχει ξεκινήσει η μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σταυρογιάννης δήλωσε ότι «ξεκινάμε από μηδενική βάση», ότι αντιλαμβάνεται τα οφέλη της αποκεντρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή και ζήτησε συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά μας ως Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων (στην οποία άλλωστε συμμετέχουμε ως δημοτική παράταξη) θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για την Λαμία και την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Στερεάς, θα θέσουμε τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες και θα ενημερώνουμε τους συνδημότες μας,  ευελπιστώντας ότι θα συμβάλλουμε στην ανατροπή των φιλοεργολαβικών σχεδιασμών και στην κατεύθυνση ενός μοντέλου διαχείρισης κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιου και βιώσιμου.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.