αντωνίου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 16 Μαρτίου η ‘πρώτη’ επίσημη προεκλογική εκδήλωση της  υποψήφιας Δημάρχου με την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ  Μαρίας Αντωνίου-Σιούτα  στο τόπο τεχνών ΧΩΡΑ στα Λελέικα Υπάτης.

 Όπως αναφέρεται στην σχετική πρόσκληση,  η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επέλεξε την Υπάτης για το ξεκίνημα του προεκλογικού της  αγώνα γιατί πιστεύει «στην ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και  περιφέρειας  του Δήμου».

Την εκδήλωση  χαιρέτησε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης ενώ παρευρέθηκαν η Πρόεδρος κ. Αλεξάκη και  μέλη της Ενωσης Ξενοδόχων Υπάτης, ο Δημοτικός σύμβουλος Γ. Χονδραλής, εκπρόσωποι τοπικών φορέων του Δ.Δ. Υπάτης  καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του συνδυασμού.

 Η υποψήφια δήμαρχος  Μαρία Αντωνίου-Σιούτα παρουσίασε τις  θέσεις της αυτοδιοικητικής κίνησης και τις προτάσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας Υπάτης.  Στη συνέχεια,  ο Στάθης Ανδρικόπουλος εξειδίκευσε τις προτάσεις της παράταξης για τον Ιαματικό τουρισμό καλώντας τους πολίτες και τους επιχειρηματίας της  περιοχής σε ενεργοποίηση με άμεσο στόχο την   αποτροπή του ξεπουλήματος των ιαματικών πηγών του Δήμου από το ΤΑΙΠΕΔ  που μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα  για
την βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και έγιναν παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των φορέων και τους παρευρισκόμενους πολίτες. ΄

Ειδικότερα η κ. Αντωνίου- Σιούτα αναφέρθηκε στην  βαριά ιστορία που κουβαλάει στους ώμους της η μαρτυρική πόλη της Υπάτης που χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή,  στην ανάγκη αξιοποίησης και λειτουργίας του  Αστεροσχολείου Υπάτης, την προστασία και ανάδειξης του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με τον Εθνικό Δρυμό Οίτης, τους υγροβιότοπους του Σπερχειού, που δίνουν μεγάλες δυνατότητες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στην ομιλία της η κ Σιούτα επικεντρώθηκε επίσης στις μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας βάζοντας σε προτεραιότητα την αγροτική παραγωγή και τον ιαματικό τουρισμό.

Η  κ. Αντωνίου- Σιούτα  κάλεσε τους πολίτες σε δημόσιο διάλογο ώστε  « όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε  τις θέσεις για ανάπτυξη της περιοχής και αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος της κοινωνίας. Κλείνοντας τόνισε: «Δεσμευόμαστε για ένα Δήμο για όλους τους πολίτες   και σας καλώ  όλοι μαζί  να δώσουμε τη μάχη   για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο Δήμο της Λαμίας».
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΄ΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΑΣ

Ο Δήμος Λαμιέων στα γεωγραφικά του όρια περιλαμβάνει 3 ιαματικές πηγές Λουτρόπολη Υπάτης, Θερμοπυλών, Καλλιδρομίου- «Ψωρονέρια» με διαφορετικό επίπεδο αξιοποίησης και ανάπτυξης τους. Οι ιαματικές πηγές μπορούν αποτελέσουν πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ως βασικό στοιχείο του ιατρικού τουρισμού.

Ως Παρέμβαση Πολιτών προκρίνουμε την αναγκαιότητα η διαχείριση και αξιοποίηση των πηγών να γίνεται με στόχο την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της παραγωγικής της βάσης και όχι προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που προωθούν την λογική του all-inclusive και fast-track τουρισμού.
Διεκδικούμε μαζί με τους πολίτες την απόσπαση των ιαματικών πηγών Υπάτης και Θερμοπυλών από το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αναπτυξιακή στρατηγική αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, παρά μόνο να ξεπουλήσει και να κατευθύνει τα όποια έσοδα στην εξυπηρέτηση του χρέους, όπως αναγράφεται και στο καταστατικό του.

Στοχεύουμε στο διάλογο μεταξύ των παραγωγικών φορέων της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, των μικροεπιχειρηματιών του τουρισμού, των κατοίκων και των λουόμενων ώστε να προκύψουν πρωτοβουλίες συνεργατικής διαχείρισης του ιαματικού πλούτου προς όφελος όλων.      Οι νόμοι 1667/1986 περί Αστικών Συνεταιρισμών, 4019/2011 περί Κοινωνικής Οικονομίας και 3498/2006 περί Δυνατότητας Διανομής των Ιαματικών Φυσικών Πόρων, θέτουν ένα συγκεκριμένο και αρκετά πλήρες πλαίσιο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της περιοχής, το οποίο, με μερικές τροποποιήσεις, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Διεκδικούμε μαζί με τους πολίτες από την κεντρική εξουσία πόρους και θεσμικές αλλαγές που να κατοχυρώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Άμεσοι στόχοι

-Αγώνας για απόσπαση των ιαματικών πηγών  Υπάτης και Θερμοπυλών από το ΤΑΙΠΕΔ.
-  Πιστοποίηση και των 3 ιαματικών πηγών.
-   Άμεσα να έρθει προς διαβούλευση και να οριστικοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση Δήμου Λαμιέων- ΕΤΑΔ Α.Ε για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Καλλιδρόμου-«Ψωρονέρια».

 Δείτε το βίντεο από το altpressfthiotida.com:



DSC_0270
DSC_0279DSC_0271χονδραληςDSC_0258