22 Μαρτίου 2014

H Μαρία Αντωνίου-Σιούτα στην ημερίδα του Εκπολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων "Οι Αινιάνες"



Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Υπάτης, ημερίδα με θέμα «Το ναζιστικό ολοκαύτωμα των ανθρώπων με αναπηρία και η σύγχρονη πραγματικότητα». Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Εκπολιτιστικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων "Οι Αινιάνες" και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και ομιλητής ήταν ο κ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Μέλος Σ.Ε. Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε η Δημοτική Σύμβουλος και Υποψήφια Δήμαρχος Λαμίας κ. Μαρία Αντωνίου-Σιούτα.

   Τόσο ο κ. Συγγελάκης όσο και η Πρόεδρος του Συλλόγου “Αινιάνες”, κ. Μαρία Λαϊνά, στις ομιλίες τους τόνισαν στην τραγική μοίρα των ατόμων με αναπηρία στη ναζιστική Γερμανία και την απάνθρωπη πολιτική που εφαρμόστηκε για τον αφανισμό τους. Οι θηριωδίες που διεπράχθησαν
σε όλες τις χώρες από όπου πέρασε η Γερμανική κατοχή φέρνει στο προσκήνιο δύο ζητήματα: τις Γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, σήμερα θέμα πιο φλέγον από ποτέ λόγω και των εφαρμοζόμενων πολιτικών που βιώνουμε καθημερινά, καθώς και τη σύγχρονη πραγματικότητα του ρατσισμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

   Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν ότι, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, οφείλουμε να κρατήσουμε όλοι ζωντανή την ιστορική μνήμη, τις δημοκρατικές αξίες, το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, δεν υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες παρά μόνο με ειδικές δεξιότητες, δεν υπάρχει αξία που να καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι και είναι ιστορικό μας χρέος να αντισταθούμε στις δυνάμεις εκείνες που καλλιεργούν τον ρατσισμό.

   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του παραολυμπιακού αθλήματος Μπότσια (Boccia) από τον Ομοσπονδιακό προπονητή κ. Γεώργιο Τζίμα και τους Έλληνες επίλεκτους αθλητές από το χώρο του αθλήματος. Οι αθλητές πραγματοποίησαν επίδειξη του αθλήματος και στη συνέχεια κάλεσαν και τους μαθητές να παίξουν μαζί τους, προκαλώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκομένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.