25 Μαρτίου 2014

Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

H δημοτική κίνηση Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία τιμά σήμερα 25η Μαρτίου τον αγώνα των χιλιάδων αγωνιστών της επανάστασης του 1821 για την ελευθερία που ποτίστηκε με το αίμα του.

Η ιστορική μνήμη μέσα τα κείμενα αυτών που την κατέγραψαν επισημαίνει: «Ένας και μόνος είναι ο μεγάλος ήρωας του Εικοσιένα, ο λαός. Το πότισε με το αίμα του και το 'θρεψε με τις θυσίες του. Δίχως τ' ανώνυμα παλικάρια που σβάρνιζαν τα βουνά και τους λόγγους μην έχοντας μήτε παλιοτσάρουχα να βάλουνε στα πόδια τους, λευτεριά δε βλέπαμε. Αυτοί, οι
ταπεινοί και ξεχασμένοι μας τη χάρισαν. Αυτούς λοιπόν ας στολίσουμε με το χρυσό στεφάνι της δόξας. Στη μνήμη αυτού, του άγνωστου ήρωα - που είναι και άντρας, και γυναίκα, και παιδί - ας στήσουμε το πιο λαμπρό άγαλμα της ευγνωμοσύνης μας».


     Ωστόσο δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας η καταγραφή των κοινωνικών αντιθέσεων
που εκδηλώθηκαν μέσα στο ίδιο το μπλοκ των επαναστατικών δυνάμεων και η σχέση της επαναστατικής διαδικασίας του '21 με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής καθώς και τα προβλήματα που δημιούργησε η στενή πρόσδεση των καθοδηγητικών πολιτικών δυνάμεων της Επανάστασης με αυτές στο ελληνικό κράτος που προέκυψε. Ο αγώνας αυτός δόθηκε τότε ενάντια στον τούρκικο ζυγό, στους ντόπιους κοτζαμπάσηδες που συμμάχησαν με τον κατακτητή και λυμαίνονταν την γη και το ελάχιστο βίος του λαού αλλά και στις ξένες δυνάμεις που δεν επιθυμούσαν πραγματικά μια ανεξάρτητη Ελλάδα.  

     Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα και σήμερα η χώρα μας βρίσκεται κάτω από το ζυγό ενός νέου κατακτητή που επιβουλεύεται την εθνική του κυριαρχία τους νέους ντόπιους κοτζαμπάσηδες  αλλά και τον διεθνή παράγοντα που δεν θέλει να μας δει πραγματικά ελεύθερους. Είναι η ώρα για την  δική μας επανάσταση. Οι πολίτες να κοινωνήσουν μιας νέας φιλοπατρίας και να παλέψουν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών της στέγης, της εργασίας, της παιδείας και της υγείας που τόσο βίαια τους έχουν αφαιρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.