6 Ιουνίου 2012

Για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος


Λαμία, 5/6/12
Δελτίο Τύπου

Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» βρίσκει την ανθρωπότητα στη δίνη της μεγαλύτερης ως σήμερα οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης. Η οικολογική και οικονομική κρίση έχουν κοινό αίτιο, κοινό ένοχο, ένα κοινωνικό σύστημα και μια κοινωνική τάξη που εδώ και δυο αιώνες, στο όνομα της «ανάπτυξης», συσσωρεύει υπερκέρδη καταληστεύοντας μεθοδικά τις δυο μόνιμες πηγές πλούτου, τη φύση και τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται περισσότερο φανερό ότι απόλυτα αναγκαίος όρος για τη συνέχιση της συσσώρευσης πλούτου και την επιβίωση αυτού του συστήματος είναι η παραπέρα λεηλάτηση και καταστροφή των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, καθώς και η ολοκληρωτική επίθεση στην εργασία για την αφαίρεση κάθε δικαιώματος που καταχτήθηκε με σκληρούς αγώνες και θυσίες εδώ και έναν αιώνα. Φύση και άνθρωπος εξωθούνται στα όρια της επιβίωσης και απειλείται η συνέχιση της ζωής (όλων των ειδών) πάνω στον πλανήτη. Στα πλαίσια της παγκόσμιας κρίσης προβάλλει, λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη ανατροπής αυτού του παράλογου, απάνθρωπου και καταστροφικού κοινωνικού συστήματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής, την αποτελεσματική προστασία της φύσης και την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε εκμεταλλευτικής σχέσης και της ολόπλευρης ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών όλων των μελών της.

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Λαμίας, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής, το περιβαλλοντικό πρόβλημα επιτείνεται διαρκώς λόγω της συνειδητής πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής αλλά και των παλαιότερων, να ιεραρχήσει τις ανάγκες των δημοτών και την επίλυση των προβλημάτων με πρωταρχικό κριτήριο την ικανοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, πρωτίστως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στο εμπόριο και τη διασκέδαση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων που επέβαλε η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον έχει υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση, λόγω της δραματικής μείωσης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, η δημοτική αρχή αλλά και η κεντρική εξουσία υπονομεύουν συστηματικά την ουσιαστική επίλυση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων του Δήμου:

- Το κυκλοφοριακό πρόβλημα παραμένει έντονο παρά την ελεγχόμενη στάθμευση, τα (ελάχιστα) mini bus, το υπαίθριο parking στο Τσαλτάκη, τους (αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας) ποδηλατόδρομους και τη Δημοτική Αστυνόμευση. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των αυτοκινήτων, τα υπόγεια parking στο κέντρο, ο περιορισμένος αριθμός και ρόλος των μέσων μαζικής μεταφοράς και η μη ύπαρξη περιφερειακών οδών επιδεινώνουν δραματικά το πρόβλημα.

- Οι λιγοστοί ελεύθεροι, κοινόχρηστοι χώροι της πόλης συρρικνώνονται, υποβαθμίζονται, καταπατούνται, εμπορευματοποιούνται. Πεζοδρόμια και πεζόδρομοι βρίσκονται υπό διαρκή κατάληψη και κατοχή παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση μεγάλων δημόσιων χώρων (πρώην στρατόπεδο Τσαλτάκη, πλατείες συνοικιών). Έχει επίσης εγκαταλείψει στην τύχη τους τις παιδικές χαρές τη στιγμή που ευνοεί την ανάπτυξη ιδιωτικών παιδοτόπων. Αφήνει αναξιοποίητα ή παραχωρεί σε τρίτους οικόπεδα του δήμου, αστικά και περιαστικά άλση, κτίρια του δημοσίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι για το δημόσιο συμφέρον (λόφος Μιχαήλ & Γαβριήλ, Ισαδάκι, Ξηριάς κλπ).

- Τη ζοφερή εικόνα του αστικού περιβάλλοντος συμπληρώνουν το πρόβλημα των απορριμμάτων και της καθαριότητας (παρά τα προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και τον ΧΥΤΥ), η απουσία μητροπολιτικού πάρκου, υψηλού πρασίνου, η συνεχιζόμενη ηχορύπανση, φωτορύπανση και ηλεκτρομαγνητική ρύπανση (κεραίες, πυλώνες υψηλής τάσης).

- Ιδιαίτερα κρίσιμο αναδεικνύεται τελευταία το πρόβλημα της ρύπανσης των νερών (Σπερχειός, Μαλιακός, υδροφόρου ορίζοντα) από τα αστικά λύματα, τα απόβλητα των εργοστασίων, των βιοτεχνικών μονάδων, των ελαιοτριβείων, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα με ανυπολόγιστες συνέπειες στα επόμενα χρόνια. Παραμένει το πρόβλημα της ανεπαρκούς προστασίας περιοχών δικτύου “Natura” που βρίσκονται στο Δήμο μας.

- Στα παραπάνω περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης της Λαμίας και της γύρω περιοχής προστέθηκαν με την Καλλικρατική του επέκτασή και τα μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, τον Σπερχειό, τον Γοργοπόταμο, τον Μαλιακό κ.ά.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία έχει αναδείξει συστηματικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην κοινωνία της πόλης με ανακοινώσεις, δημόσιες διαλέξεις-εκδηλώσεις, κινηματικές πρωτοβουλίες, όσο και με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Με αφορμή και τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» καλούμε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Λαμίας που ευαισθητοποιούνται στα περιβαλλοντικά ζητήματα να πλαισιώσουν τη δράση της «Παρέμβασης Πολιτών» και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ουσιαστική προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στο Δήμο μας ενάντια στα τοπικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος του, αλλά και ενάντια σε ένα κοινωνικό σύστημα που συστηματικά καταστρέφει το περιβάλλον.

 

Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.