12 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΕΝΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ


Δελτίο Τύπου
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η λεηλασία των κοινωνικών πόρων και του λαϊκού εισοδήματος στη χώρα μας φαίνεται πως φτάνει στο απόγειο της μετά τη πρόσφατη καλοκαιρινή φοροεπιδρομή και την ανακοίνωση των νέων μέτρων των 11,5δις που σκοπό έχουν να καταστρέψουν την κοινωνία.

Η συγκυβέρνηση κυνικά διακηρύττει πως θα είναι τα τελευταία. Όπως και να είναι, οι «παράπλευρες απώλειες» δε μπορεί παρά να έχουν όνομα και αριθμό. Οι  τεράστιες περικοπές στο σύστημα στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας - καθώς στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε κοινωνικό κράτος με την κυριολεκτική έννοια - κατ΄ επιταγή των κερδοσκόπων δανειστών, του ΔΝΤ, της Τρόικα και του εγχώριου κρατικοδίαιτου κεφαλαίου, απειλούν την αυτοδιοίκηση με συνολική κατάρρευση.

Χρηματοδοτούμενοι από το κεντρικό κράτος μόλις με 35εκατ. ευρώ έναντι των 213,8 που τους οφείλονται, οι δήμοι προχωρούν σε κλείσιμο δύο ημερών σε αρκετές υπηρεσίες τους, σε ένδειξη  διαμαρτυρίας. Μέσω της μείωσης των πόρων που διατίθενται στους ΟΤΑ διαφαίνεται η πρόθεση των κυβερνώντων να κλείσουν όλες τις δημοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Το γεγονός είναι ότι οι δήμοι υπέστησαν μείωση πόρων από την κεντρική διοίκηση κατά 60% την τριετία 2009-2012 ενώ τώρα προστίθεται ένα 30% με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των δήμων συμπεριλαμβανομένου των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΑΠΗ, του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, των κοινωνικών παντοπωλείων και ιατρείων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και όλων των δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού.

Οι κυβερνώντες έκαναν την στρατηγική επιλογή να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τη συνέχιση της αποπληρωμής του παράνομου και επαχθούς δημοσίου χρέους. Ακολούθησε η συρρίκνωση του κράτους, πιστή στις αρχές του καταστροφικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, και η κατάργηση μιας σειράς ζωτικών κρατικών κοινωνικών λειτουργιών. Την ίδια στιγμή οι δήμοι καλέστηκαν μέσω του Καλλικράτη να αντικαταστήσουν αυτές τις λειτουργίες με μηδαμινή, αστεία χρηματοδότηση. Όπως είχαμε επισημάνει σε πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας, είναι ζήτημα χρόνου το κόστος λειτουργίας των δήμων να μετακυλήσει στους δημότες, ενώ σύντομα οι δήμοι δε θα μπορούν να πληρώσουν εργαζόμενους και προμηθευτές και μοιραία θα οδηγηθούν σε αναστολή λειτουργίας τους. Έτσι, εκείνοι που απαξίωσαν και υποχρηματοδότησαν τους ΟΤΑ, σύντομα θα προτείνουν ως λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου.

Οι τοπικοί μας άρχοντες έχουν τεράστια ευθύνη καθώς υπήρξαν και υπάρχουν ένθερμοι θιασώτες του πνεύματος του Καλλικράτη, δηλαδή στην ουσία της υποταγής στις βουλές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της περιστολής της κεντρικής χρηματοδότησης.

Η  λειτουργία των σχολείων αυτόν τον δύσκολο χειμώνα και το μέλλον των εργαζομένων στους ΟΤΑ προβλέπονται  ζοφερά. Η δημοτική μας κίνηση Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία συνεχίζει τον συνεπή αγώνα της για μια άλλη  εναλλακτική αυτοδιοικητική πολιτική διεκδικώντας λύσεις στη δύσκολη καθημερινότητα των δημοτών μας και δίνοντας με συνέπεια την πάλη για αλλαγή των συσχετισμών σε τοπικό επίπεδο. Συμπαραστεκόμαστε στην κινητοποίηση των εργαζόμενων του δήμου μας όπως επίσης και σε κάθε προσπάθεια αλληλέγγυας πρακτικής για στήριξη των δοκιμαζόμενων συμπολιτών  μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.