15 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Στις 8/10/2010 μέλη της παρέμβασης πολιτών για τη Λαμία επισκέφτηκαν το Δημοτικό Καταφύγιο Ζώων (κυνοκομείο) και διαπίστωσαν τα εξής:
1)      Ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων που φιλοξενούνται εκεί έχουν αυξηθεί πολύ (πάνω από 100) χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Τα περισσότερα κοιμούνται έξω, με βροχή και χιόνι και ασφαλώς κινδυνεύουν αρκετά κάθε χρόνο από το κρύο. Γι’ αυτό επιβάλλεται η κατασκευή στεγάστρων με πλαϊνά και ενδιάμεσα παραπετάσματα για να βρίσκουν καταφύγιο, κυρίως το χειμώνα
2)      Το προσωπικό (2 άτομα) δεν επαρκεί για τις ανάγκες του κυνοκομείου (καθαριότητα, τάισμα, περιποίηση άρρωστων ζώων). Απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον άλλα δύο άτομα.
3)      Παρ’ όλα αυτά η φυσική κατάσταση των ζώων ήταν καλή, ο χώρος καθαρός, ενώ σε πολλά σημεία ήταν τοποθετημένα δοχεία με νερό και ξηρά τροφή. Δεν γνωρίζουμε βέβαια, εάν η εικόνα αυτή είναι καθημερινή.
Το πρόβλημα των αδέσποτων, τα οποία είναι κυρίως θύματα εγκατάλειψης και αδιαφορίας, θα μπορούσε να λυθεί με μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, σε συνεργασία και με τους φιλοζωικούς συλλόγους του Δήμου μας. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
α) την υποχρεωτική σήμανση των ζώων από τους κηδεμόνες τους (όπως προβλέπει ο νόμος) για να ελέγχεται η εγκατάλειψή τους.
β) στειρώσεις συστηματικές στο κυνοκομείο σε συνεργασία με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο.
γ) ενεργοποίηση της επιτροπής που θα ασχολείται με τα θέματα λειτουργίας και ελέγχου του κυνοκομείου για την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, τις στειρώσεις κ.α., όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει  και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Λαμίας, και
δ) ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων και διαπαιδαγώγηση παιδιών και ενηλίκων για την καλλιέργεια υπευθυνότητας απέναντι στα δικά τους ζώα και την ανάπτυξη γενικά της ζωοφιλίας ως στοιχείο ανθρωπιάς και πολιτισμού.
Λαμία, 13/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.