19 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού



Η 21η Μαρτίου καθιερώνεται το 1966 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Έχει προηγηθεί ένα τραγικό συμβάν. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής ανοίγει πυρ εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Στην Ελλάδα του σήμερα, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό είναι αγώνας ενάντια σε Μανωλάδες, ενάντια στη δημοσιοποίηση των στοιχείων και το διασυρμό οροθετικών, ενάντια στο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας και τις φυλακές τύπου Γ, ενάντια στην εκμετάλλευση μεταναστών, ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, ομοφυλόφιλων, γυναικών, παιδιών, οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενάντια στα πρόσφατα περιστατικά bullying που συγκλόνισαν τη χώρα μας και στοίχισαν τη ζωή ενός παιδιού. Είναι αγώνας ενάντια στο φόβο, τη γελοιοποίηση και τελικά τον εκφοβισμό όσων παρεκκλίνουν με οποιοδήποτε τρόπο από κανονιστικά πρότυπα που ένα ολόκληρο δίκτυο πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου έχει επιβάλλει. Είναι αγώνας ενάντια στη συνενοχή της σιωπής και την υποκρισία που εκφράζεται αργότερα με καταγγελτικούς λόγους και κροκοδείλια δάκρυα.
Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού σας  συμμετέχει στη συγκέντρωση-πορεία που θα γίνει στις 12:30 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας ΚΑΙ 

σας προσκαλεί την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 7:00μμ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας για την προβολή της ταινίας «Το Μίσος» του Ματιέ Κάσοβιτς που τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών (1995). Μαθήτριες τις Β’ Λυκείου θα ανοίξουν την εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων αντιρατσιστικού περιεχομένου (Μπρεχτ, Νεσίν, Λειβαδίτης) ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση για όλες τις εκφάνσεις του ρατσισμού.(Είσοδος ελεύθερη)
Δυο λόγια για την ταινία
«Το οδοιπορικό στο Παρίσι τριών αγοριών, παιδιών μεταναστών, που αποφασίζουν ν' αντισταθούν στην αστυνομική βία, σε μια επίκαιρη, συγκλονιστική ταινία γύρω από τον ρατσισμό και τη φτώχεια των μεγαλουπόλεων.
Με τη φτώχεια, τον ρατσισμό και την ανεργία, που οδηγεί τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο και την εξέγερση, αλλά και το μίσος που δημιουργείται ενάντια στην παράλογη και, συχνά ανεξέλεγκτη βία της αστυνομίας, καταπιάνεται η ταινία αυτή του Γάλλου Ματιέ Κασοβίτς.
Η ταινία εκτυλίσσεται σ' ένα παριζιάνικο, κατοικημένο από μετανάστες, προάστιο, σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες. Ύστερα από σύγκρουση με την αστυνομία, όπου ένα 16χρονο, αραβικής καταγωγής, αγόρι κινδυνεύει να πεθάνει, έχοντας ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικό, τρία νέα παιδιά, φίλοι του, ξεκινούν, έχοντας ένα όπλο που έχασε στη διάρκεια της σύγκρουσης αστυνομικός, σ' αναζήτηση περιπετειών στο Παρίσι. Τρία παιδιά κυριευμένα από μίσος για ένα κράτος που τους αντιμετωπίζει με τυφλή βία: ο Εβραίος Βινς (Βενσάν Κασέλ), που ορκίζεται πως θα σκοτώσει έναν αστυνομικό σε περίπτωση που ο φίλος τους πεθάνει, ο Αραβας Σάιντ (Σάιντ Ταγκμάουι) και ο Αφρικανός μποξέρ Ιμπέρ (Ιμπέρ Κουντέ).

Ο Κασοβίτς, στην καλύτερη μέχρι σήμερα ταινία του, δίνει μια ρεαλιστική, σχεδόν ντοκιμαντεριστική, υφή στην όλη ατμόσφαιρα, με την κάμερά του να ακολουθεί, με φρενήρη ρυθμό, τους νεαρούς ήρωές του στο ταξίδι τους στο Παρίσι, καταγράφοντας ταυτόχρονα τον φανατισμό και τον ρατσισμό μιας συντηρητικής κοινωνίας, θυμίζοντας κάπου κάπου τους «Βρώμικους δρόμους» του Σκορσέζε (σε μια σκηνή μάλιστα, ο Βινς μιμείται τον Ντε Νίρο στον «Ταξιτζή», κρατώντας το όπλο και κοιτάζοντας σ' έναν καθρέφτη). Αληθινή, συγκλονιστική, και, δυστυχώς, πάντα επίκαιρη ταινία!» Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.