8 Ιουνίου 2014

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» βρίσκει την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη ως σήμερα συνεχιζόμενη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση. Η οικολογική και οικονομική κρίση έχουν κοινό αίτιο, κοινό ένοχο, ένα κοινωνικό σύστημα και μια κοινωνική τάξη που εδώ και δυο αιώνες, στο όνομα της «ανάπτυξης», συσσωρεύει υπερκέρδη καταληστεύοντας μεθοδικά τις δυο μόνιμες πηγές πλούτου, τη φύση και τον άνθρωπο. Στα πλαίσια της παγκόσμιας κρίσης προβάλλει, λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη ανατροπής αυτού του παράλογου, απάνθρωπου και καταστροφικού κοινωνικού συστήματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής, την αποτελεσματική προστασία της φύσης και την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε εκμεταλλευτικής σχέσης και της ολόπλευρης ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών όλων
των μελών της.

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Λαμίας, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής, το περιβαλλοντικό πρόβλημα επιτείνεται διαρκώς λόγω της συνειδητής πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής αλλά και των παλαιότερων, να ιεραρχήσει τις ανάγκες των δημοτών και την επίλυση των προβλημάτων με πρωταρχικό κριτήριο την ικανοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, πρωτίστως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στο εμπόριο και τη διασκέδαση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον έχει υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση, λόγω της δραματικής μείωσης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, η δημοτική αρχή αλλά και η κεντρική εξουσία υπονομεύουν συστηματικά την ουσιαστική επίλυση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων του Δήμου.

Στην πληθώρα προβλημάτων που ήδη υπήρχαν όπως το κυκλοφοριακό, η υποβάθμιση, καταπάτηση, τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση μεγάλων δημόσιων χώρων, η έλλειψη πρασίνου μέσα στην πόλη της Λαμίας, το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων και τα μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, τον Σπερχειό, τον Γοργοπόταμε κ. ά., ο Δήμος Λαμιέων βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος και με νέες προκλήσεις.

      Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία έχει αναδείξει συστηματικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην κοινωνία της πόλης με ανακοινώσεις, δημόσιες διαλέξεις-εκδηλώσεις, κινηματικές πρωτοβουλίες, όσο και με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Με αφορμή και τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» καλούμε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Λαμίας που ευαισθητοποιούνται στα περιβαλλοντικά ζητήματα να πλαισιώσουν τη δράση της «Παρέμβασης Πολιτών» και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ουσιαστική προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στο Δήμο μας ενάντια στα τοπικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος του, αλλά και ενάντια σε ένα κοινωνικό σύστημα που συστηματικά καταστρέφει το περιβάλλον.

Καλούμε όλους τους δημότες, τις δημοτικές παρατάξεις και τη Δημοτική αρχή να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμικούς αγώνες ενάντια στην πώληση πολύτιμων  δημόσιων γαιών από το ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει ακόμη και περιοχές Natura 2000.

Να κατεβούμε όλοι μαζί σε αγώνες ενάντια στην ελεύθερη καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών στις χώρες της Ε.Ε που έχει δρομολογηθεί για να ψηφιστεί  τις επόμενες ημέρες και μάλιστα επί προεδρίας της Ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν γνωστές πολυεθνικές εταιρίες σπόρων και γεωργικών φαρμάκων οι οποίες θα κρατούν σε ομηρία τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά και απειλούν την υγεία των καταναλωτών.Να απαιτήσουμε από τη νέα Δημοτική αρχή τη δημιουργία Τράπεζας (παραδοσιακών και άλλων) Σπόρων στο Δήμο μας, για να διαφυλάξουμε τη φυσική μας κληρονομιά και την αυτάρκεια των γεωργών μας.Πέραν αυτών να είμαστε σε επιφυλακή και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την επικείμενη αρπαγή των φυσικών και ιαματικών υδάτινων πόρων του Δήμου μας από τοπικά και πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, για να διατηρήσουμε μια πολύτιμη πηγή εσόδων στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.