26 Φεβρουαρίου 2014

«Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση»: Η κερκόπορτα της Ιδιωτικοποίησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο δρόμος  για την Κοινωνική  Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ)  άνοιξε με το  ν. 4019/2011 (ΦΕΚ Α' 216), όπου θεσπίστηκε η νέα  αυτή νομική μορφή,  η οποία περιγράφεται ως ένας αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, ο οποίος διαθέτει εκ του νόμου εμπορική ιδιότητα. Συμπράττουν για τη δημιουργία της τουλάχιστον 7 άτομα και  αυτοί μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού. 

 H ΚΟΙΝΣΕΠ  λόγω του συνεταιριστικού, δημοκρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της,  υποτίθεται ότι  θα μπορούσε να προωθήσει τον  λεγόμενο κοινωνικό τομέα της Οικονομίας ο οποίος υστερούσε στη χώρα μας λειτουργώντας πάντα συμπληρωματικά  σε υπάρχουσες ισχυρές δημόσιες κοινωνικές δομές .
Η ΚΟΙΝΣΕΠ παρουσιάζεται ως ένα κοινωνικό  συνεταιριστικό εγχείρημα,ενώ στην πραγματικότητα όπως επιχειρείται να εφαρμοσθεί είναι ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει ως προφανή στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση αυτών στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στη μνημονιακή λαίλαπα που σαρώνει την αυτοδιοίκηση με την οικονομική ασφυξία, το πάγωμα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ , τις διαθεσιμότητες προσωπικού μέσω των  ΚΟΙΝΣΕΠ  επιχειρείται  να υποκατασταθεί    η λειτουργία  όλων των κοινωνικών  υπηρεσιών του Δήμου από την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, τις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές κλπ..  Επι πλέον οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ως μονόδρομος για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα  ή εργάζονται σε  δημοτικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν  να καταργηθούν οι οποίοι ωθούνται στη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ  κάτω από την απειλή της απόλυσης.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ πιστεύει ότι παρά την ελκυστικότητα του όρου, οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι τίποτα άλλο παρά  η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Με αυτή  τη διαδικασία  διαλύεται ο κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης και βασικές υπηρεσίες  που παρείχε δωρεάν στους δημότες γίνονται πλήρως  ανταποδοτικές και  θα  τις απολαμβάνουν όσοι μπορούν να πληρώσουν. Παράλληλα μόνιμο προσωπικό  που θα κάλυπτε απαραίτητες  θέσεις εργασίας  και θα προσλαμβάνονταν με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ  αντικαθίσταται με εργαζόμενους σε «προεκλογική ομηρεία»  με επισφαλείς, κακοπληρωμένες  θέσεις  εργασίας «συμβάσεων έργου».
Για τους λόγους αυτούς καταθέσαμε τις  ενστάσεις μας και καταψηφίσαμε  στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου,  την προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο Λαμίας.

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.