10 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πρώτη σημαντική νίκη του κινήματος ενάντια στο παράνομο Χαράτσι της ΔΕΗ. Η νίκη αυτή είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που άσκησε το μαζικό λαϊκό κίνημα μέσα από τον συντονισμένο αγώνα άρνησης πληρωμής του τέλους ακινήτων. Είναι μια περίτρανη απόδειξη ότι η οργανωμένη συλλογική αντίσταση του λαού μπορεί να νικήσει! Μέχρι σήμερα (και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ), πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση και ακόμα περισσότερα δεν θα πληρώσουν τη δεύτερη. Σαν αποτέλεσμα, η προθεσμία καταβολής του τέλους μέχρι την διακοπή ηλεκτροδότησης είχε μετατεθεί από τις αρχικά  40 ημέρες (κατά σειρά) στις 80, στις 120 και εν τέλει στις 180 ημέρες!

Η απόφαση του ΣτΕ "ξεμπροστιάζει", όχι μόνο τον εκβιασμό και την κατατρομοκράτηση του λαού από τη δωσίλογη κυβέρνηση των τραπεζιτών και των συνεργατών τους, αλλά και την ευκολία με την οποία αψηφά διαρκώς το Σύνταγμα της Ελλάδας! Παρ' όλα αυτά, το ΣτΕ ξεδιάντροπα, εξυπηρετώντας για άλλη μια φορά τα συμφέροντα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, έκρινε ότι η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη! Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι λέει πάγιος φόρος, δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά, αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αυτή η απόφαση είναι μια σκληρή υπενθύμιση πως ο αγωνιζόμενος λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στα αστικά δικαστήρια αλλά να διεκδικεί το δίκιο του στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Η δωσίλογη κυβέρνηση Παπαδήμου και ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος που εισηγείται τις αντισυνταγματικές αυτές διατάξεις πριν ακόμα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για το χαράτσι της ΔΕΗ επιχειρεί να την καταργήσει! Με φτηνά κόλπα και κουτοπονηριές, το υπουργείο παραβιάζει μέσω ανακοινώσεων και εγκυκλίων τη θέληση χιλιάδων πολιτών που επέλεξαν μέσω της πληρωμής στα ΑΤΜ να εξοφλήσουν το ποσό που αντιστοιχεί στο ρεύμα και όχι το παράνομο χαράτσι. Ταυτόχρονα, τους απειλεί με διακοπή ρεύματος, πράγμα που έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό.

Η Παρέμβαση Πολιτών, συμμετέχοντας στο κίνημα ενάντια στο Χαράτσι της ΔΕΗ, θα συνεχίσει τον αγώνα της ακάθεκτη μέχρι την τελική δικαίωση.  Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση του Χαρατσιού της ΔΕΗ και την επιστροφή των χρημάτων που υφαρπάχθηκαν μέσω του χαρατσιού, παράνομα και εκβιαστικά από το λαό. Απαιτούμε να αναγνωριστεί ως καταβολή ποσού ρεύματος κάθε πληρωμή που έγινε μέσω ΑΤΜ. Να παγώσουν όλες οι ενέργειες διακοπής ρεύματος σε κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ. Να ασχοληθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός της επιχείρησης με τους μεγαλοοφειλέτες και τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε.
Συνεχίζουμε να δημιουργούμε επιτροπές αλληλεγγύης και περιφρούρησης στη γειτονιά μας. Εξαντλούμε το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να πληρώσουμε το λογαριασμό. Πληρώνουμε μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο ρεύμα. Βάζουμε λουκέτα στα ντουλάπια και στα μέρη που είναι οι μετρητές της ΔΕΗ. Μέχρι τη τελική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.