25 Νοεμβρίου 2010

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα! Όχι στη διάλυση του ΕΣΥ!

Πραγματοποιήθηκε στις 24/11/10 με επιτυχία εξόρμηση μελών της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με σκοπό την ενημέρωση ασθενών και προσωπικού για την εβδομάδα (22-28 Νοέμβρη) δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που ανακήρυξε η ΟΕΝΓΕ. Τα μέλη της δημοτικής κίνησης μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σε δεκάδες ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων, συνομίλησαν μαζί τους και τους προέτρεψαν να μην πληρώνουν το εισιτήριο των 3 ευρώ, τις εξετάσεις, καθώς και να αντισταθούν συλλογικά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ που επιβάλλει η πολιτική του μνημονίου. Ακολούθησε συνέντευξη του επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών, Βασίλη Κυριακάκη σε τοπικά ΜΜΕ και ολιγόλεπτη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Παρέμβασης: 

Ημέρα δράσης για την Υγεία

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό δημόσιων δαπανών για την υγεία σε όλη την ΕΕ (περίπου στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με στατιστικές της Eurostat και του ΟΟΣΑ), πρόσφατα η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικας στα πλαίσια του μνημονίου για περιορισμό των δαπανών του δημοσίου και στην περίθαλψη και ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού των δημόσιων νοσοκομείων, ανακοίνωσε την επιβολή πληρωμής εισιτηρίου 3 ευρώ και εξετάσεων και από τους ανασφάλιστους (15% του πληθυσμού) ακόμα και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών!

Η δημοτική κίνηση Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, με την ευκαιρία της κήρυξης από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) της εβδομάδας 22-28 Νοέμβρη ως εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καλεί τους πολίτες

·         να μην πληρώνουν το «χαράτσι εισόδου» των 3 ευρώ,
·         να μην πληρώνουν συμμετοχή στις εξετάσεις,
·         να αντισταθούν στην περαιτέρω υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ,
·         να αντισταθούν στην εμπορευματοποίηση της υγείας και στην εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου,

Η κίνηση αυτή αποτελεί αμφισβήτηση της πολιτικής των αποκλεισμών από τις υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε θεατές στη σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων, με βασικότερο τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα 150 εκατομμύρια ευρώ που ο κ. Λοβέρδος ισχυρίζεται ότι κοστίζουν οι ανασφάλιστοι μετανάστες στον κρατικό κορβανά κάθε χρόνο είναι τίποτα μπροστά στα δισεκατομμύρια ευρώ των υπερτιμολογήσεων και των παρασιτικών πληρωμών στους εργολάβους των διαφόρων ιδιωτικών συνεργείων. Προφανώς, το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου είναι τα λογιστικά των νοσοκομείων, τα οποία βλέπει πλέον ως επιχειρήσεις!

Ανησυχούμε
·         για το ενδεχόμενο που εξετάζει το υπουργείο Υγείας να αυξήσει το εισιτήριο των 3 ευρώ σε 5 ή ακόμη και 10 ευρώ,
·         για το ενδεχόμενο να φτάσουμε στο σημείο τα νοσοκομεία να διώχνουν τους ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν (πρόσφατα, το νοσοκομείο Νίκαιας δε δεχόταν 7χρονο ασθενή που είχε χαμηλό αιματοκρίτη και έπρεπε να εισαχθεί επειγόντως, γιατί οι γονείς του ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν χρήματα για… εγγύηση),
·         για το ενδεχόμενο να επιβληθούν συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο νοσοκομείων και ΚΥ μέσω της εφαρμογής του Καλλικράτη.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, θεωρώντας την υγεία βασικό κοινωνικό αγαθό - δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, πιστεύει ότι και οι πολίτες του Δήμου μας δικαιούνται να απολαμβάνουν δωρεάν δημόσιες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα (πρόληψη, πρωτοβάθμια φροντίδα, νοσοκομειακή περίθαλψη, αποκατάσταση), και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων στην υγεία να απολαμβάνουν ανθρώπινες, σύγχρονες συνθήκες εργασίας με επαρκείς αποδοχές, διασφάλιση της μονιμότητας και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε κάθε δημότη, μαζικό φορέα ή συλλογικότητα να συντονίσουμε τις δράσεις μας για να πάρουμε τις τύχες της υγείας μας στα χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.