20 Σεπτεμβρίου 2010

Για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος

Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» βρίσκει την ανθρωπότητα στη δίνη της μεγαλύτερης ως σήμερα οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης. Η συνύπαρξη και αλληλεπίδραση της οικολογικής με την οικονομική κρίση δεν είναι βέβαια τυχαία. Έχουν κοινό αίτιο, κοινό ένοχο. Δεν είναι άλλος από ένα κοινωνικό σύστημα και μια κοινωνική τάξη που εδώ και δυο αιώνες, στο όνομα της «ανάπτυξης», συσσωρεύει υπερκέρδη καταληστεύοντας μεθοδικά τις δυο μόνιμες πηγές πλούτου, τη φύση και τον άνθρωπο [...]

Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται περισσότερο φανερό ότι απόλυτα αναγκαίος όρος για τη συνέχιση της συσσώρευσης πλούτου και την επιβίωση αυτού του συστήματος είναι η παραπέρα λεηλάτηση και καταστροφή των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, καθώς και η ολοκληρωτική επίθεση στην εργασία για την αφαίρεση κάθε δικαιώματος που καταχτήθηκε με σκληρούς αγώνες και θυσίες εδώ και έναν αιώνα. Φύση και άνθρωπος εξωθούνται στα όρια της επιβίωσης και απειλείται η συνέχιση της ζωής (όλων των ειδών) πάνω στον πλανήτη. Προβάλλει, λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη ανατροπής αυτού του παράλογου, απάνθρωπου και καταστροφικού κοινωνικού συστήματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής, την αποτελεσματική προστασία της φύσης και την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε εκμεταλλευτικής σχέσης και της ολόπλευρης ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών όλων των μελών της.

Στο Δήμο Λαμίας, 
με φόντο την οικονομική και πολιτική κατοχή της χώρας από την τρόικα του ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ με τη συναίνεση της κυβέρνησης Παπανδρέου, η κατάσταση σε σχέση με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευχάριστη και ευοίωνη μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα τελευταία χρόνια με ευθύνη κύρια της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των προηγούμενων, το περιβαλλοντικό πρόβλημα στο δήμο μας επιτείνεται διαρκώς. Η ευθύνη αυτή έγκειται κύρια στη συνειδητή πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής (και των παλαιότερων) να ιεραρχήσει τις ανάγκες των δημοτών και την επίλυση των προβλημάτων με πρωταρχικό κριτήριο την ικανοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, πρωτίστως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στο εμπόριο και τη διασκέδαση.
Έτσι, παρά την εξαγγελία καλών προθέσεων και τα αποσπασματικά μέτρα, καθώς και την επικοινωνιακή προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να επιδείξει περιβαλλοντική πολιτική, η δημοτική αρχή παραμένει εγκλωβισμένη στην παραπάνω πολιτική της επιλογή, υπονομεύοντας έτσι την ουσιαστική επίλυση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων του Δήμου:
- Το κυκλοφοριακό πρόβλημα παραμένει έντονο παρά την ελεγχόμενη στάθμευση, τα (ελάχιστα) mini bus, το υπαίθριο parking στο Τσαλτάκη, τους (αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας) ποδηλατόδρομους και τη Δημοτική Αστυνόμευση. Ενώ, η αύξηση των αυτοκινήτων, τα σχέδια δημιουργίας υπόγειων parking στο κέντρο, ο περιορισμένος αριθμός και ρόλος των μέσων μαζικής μεταφοράς και η καθυστέρηση διάνοιξης περιφερειακών οδών αναμένεται να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
- Οι λιγοστοί ελεύθεροι, κοινόχρηστοι χώροι της πόλης συρρικνώνονται, υποβαθμίζονται, καταπατούνται, εμπορευματοποιούνται. Πεζοδρόμια και πεζόδρομοι βρίσκονται υπό διαρκή κατάληψη και κατοχή παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση μεγάλων δημόσιων χώρων (πρώην στρατόπεδο Τσαλτάκη, Δημοτική Αγορά, πλατείες συνοικιών). Έχει επίσης εγκαταλείψει στην τύχη τους τις παιδικές χαρές τη στιγμή που ευνοεί την ανάπτυξη ιδιωτικών παιδοτόπων. Αφήνει αναξιοποίητα ή παραχωρεί σε τρίτους οικόπεδα του δήμου, αστικά και περιαστικά άλση, κτίρια του δημοσίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι για το δημόσιο συμφέρον (λόφος Μιχαήλ & Γαβριήλ, Ισαδάκι, Μύλοι Μουζέλη, Ξηριάς κλπ).
- Τη ζοφερή εικόνα του αστικού περιβάλλοντος συμπληρώνουν το πρόβλημα των απορριμμάτων και της καθαριότητας (παρά τα προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και το σχεδιασμό ΧΥΤΥ), η απουσία μητροπολιτικού πάρκου, υψηλού πρασίνου, η συνεχιζόμενη ηχορύπανση, φωτορύπανση και ηλεκτρομαγνητική ρύπανση (κεραίες, πυλώνες υψηλής τάσης).
- Ιδιαίτερα κρίσιμο αναδεικνύεται τελευταία το πρόβλημα της ρύπανσης των νερών (Σπερχειός, Μαλιακός, υδροφόρου ορίζοντα) από τα αστικά λύματα (μη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Λαμίας), απόβλητα εργοστασίων, βιοτεχνικών μονάδων, ελαιοτριβείων, λιπάσματα, φυτοφάρμακα με ανυπολόγιστες συνέπειες στα επόμενα χρόνια. Παραμένει το πρόβλημα της ανεπαρκούς προστασίας περιοχών δικτύου “Natura” που βρίσκονται στο Δήμο μας.
- Στα παραπάνω περιβαλλοντικά προβλήματα του σημερινού Δήμου θα προστεθούν με την επέκτασή του (νόμος Καλλικράτη) και τα μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, του Σπερχειού, Γοργοποτάμου, Μαλιακού κ.ά. σε σχέση και με νέες αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν από τη σημερινή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία έχει αναδείξει συστηματικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην κοινωνία της πόλης με ανακοινώσεις, δημόσιες διαλέξεις-εκδηλώσεις, κινηματικές πρωτοβουλίες, όσο και με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Με αφορμή και τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» καλούμε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Λαμίας που ευαισθητοποιούνται στα περιβαλλοντικά ζητήματα να πλαισιώσουν τη δράση της «Παρέμβασης» και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ουσιαστική προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στο Δήμο μας ενάντια στα τοπικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος του, αλλά και ενάντια σε ένα κοινωνικό σύστημα που συστηματικά καταστρέφει το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.