5 Οκτωβρίου 2023

Οι θέσεις Της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία σε σχέση με την επιστολή της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της Οίτης

 


Η «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» είναι μία δημοτική κίνηση η οποία, από την ίδρυσή της, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα με θέσεις που αφορούν όχι μόνο όλα τα θέματα του Δήμου αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες μαζί με συλλογικότητες, σωματεία κλπ υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των συμπολιτών μας…

Είμαστε γνωστοί από τους αγώνες μας για τα διόδια, τα χαράτσια, ενάντια στις διακοπές ρεύματος λαϊκών νοικοκυριών ενάντια στους πλειστηριασμούς, την στήριξή μας σε ευπαθείς ομάδες, τις θέσεις που αναπτύξαμε για περιβαλλοντικά προβλήματα (εκμετάλλευση της Οίτης, ρύπανση Μαλιακού κλπ).

Ευχαριστούμε για την επιστολή που απευθύνετε και θα παραθέσουμε για άλλη μια φορά τις θέσεις μας, οι οποίες στόχο έχουν τη στήριξη, ανάπτυξη και προστασία των ορεινών περιοχών μας και ιδιαίτερα της Οίτης, που με την συμμετοχή μας στους αγώνες ενάντια στις ανεμογεννήτριες έχουμε έμπρακτα στηρίξει.

 

Θεωρούμε απαράδεκτο τον περιβαλλοκτόνο νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή εν μέσω πανδημίας και μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας το 2020.

Ο νόμος αυτός, πέραν των άλλων:

- καταργεί στην ουσία η προστασία των περιοχών Νatura 2000

- προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις σε περιοχές προστασίας της φύσης

- προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως δε αιολικών πάρκων, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών με την εξασφάλιση υπερκερδών στους επενδυτές.

- καταργεί την αυτοτέλεια των φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί περιβαλλοντικοί φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια  διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τις δραστηριότητες μέσα σε αυτές.

Με αυτό το νόμο ο φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού της Οίτης, Κοιλάδα του Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου με έδρα το Δήμο Λαμιέων  (Λουτρά Υπάτης) συγχωνεύεται με τον Φορέα Εθνικού Δρυμού Παρνασσού σε μια τεράστια Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και προστατευόμενων περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, ενσωματωμένη στη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ).

Αυτό εμείς ως δημοτική παράταξη το καταγγείλαμε καταθέτοντας ψήφισμα στο Δ.Σ το οποίο και υιοθετήθηκε. Με το ψήφισμα αυτό, που είναι και η θέση μας πάνω στο ζήτημα αυτό, εκφράζουμε την αντίθεση μας στην ουσιαστική υποβάθμιση και υπονόμευση του Φορέα Εθνικού Δρυμού της Οίτης, τόσο για την συγχώνευση όσο και για τη μεταφορά της έδρας από τη Λαμία στην Αμφίκλεια. Επιπλέον, η απομάκρυνση της έδρας από την Λαμία βάζει σε κίνδυνο και την λειτουργία των κέντρων ενημέρωσης Παύλιανης και Υπάτης και ακυρώνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της ευρύτερης περιοχής.

Διατηρούμε εύλογη ανησυχία και φόβο ότι αυτή είναι μια στοχευμένη παρέμβαση που σκοπό έχει να διευκολύνει το σχεδιασμό των αιολικών πάρκων στην Οίτη, αφού ο φορέας επανειλημμένα έχει εκφράσει αρνητική θέση, αλλά και μεταλλευτικών πάρκων.

Η θέση μας λοιπόν ξεκάθαρα είναι ότι πρέπει να επιστρέψει η διαχείριση του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, στον Φορέα Διαχείρισης  του Εθνικού Δρυμού, ως ξεχωριστή οντότητα και όχι ως υποσύνολο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ ώστε να αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα παρακολούθησης, καταγραφής και προστασίας αποκλειστικά του ορεινού όγκου της Οίτης.

Αυτονόητο είναι ότι η ανάπτυξη της Οίτης δεν μπορεί να υπάρξει με ανεμογεννήτριες και μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης αποτελεί από πλευράς χλωρίδας καταφύγιο πολλών ενδημικών φυτικών ειδών της Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά και τοπικών ενδημικών ειδών, όπως του άγριου κρεμμυδιού και της Βερονίκης της Οίτης, ενώ από πλευράς πανίδας, πέρα από την πληθώρα των τοπικών θηλαστικών, ερπετών και πτηνών, περιλαμβάνει και αρκετά σπάνια και απειλούμενα είδη, με βασικότερο το αγριόγιδο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία «σχεδόν απειλούμενα» είδη για την Ελλάδα. Όλα αυτά λόγω της μοναδικότητας και σπανιότητας χρήζουν ιδιαίτερης και ξεχωριστής έμφασης και προσοχής ενώ μπορούν αποτελέσουν πόλο έλξης για πάρα πολλούς μελετητές.

 

Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Οίτης αλλά και γενικότερα ο ορεινός όγκος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του τόπου μας.

- ενίσχυση και επαρκής στελέχωση των Κέντρων Ενημέρωσης της Παύλιανης και της Υπάτης

- στελέχωση με προσωπικό και επαναλειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Ι.Μ Αγάθωνος

- ενίσχυση και προβολή του Αστεροσχολείου της Υπάτης

- διαμόρφωση μέσα από τη διασύνδεση αυτών των φορέων ενός εκπαιδευτικού προορισμού για τα σχολεία όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να επισκέπτονται το Αστεροσχολείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Βυζαντινό Μουσείο και το Κάστρο της Υπάτης, τα Κέντρα Ενημέρωσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και φυσικά τα υπόλοιπα όμορφα μέρη του Δήμου μας στα πλαίσια του μαθητικού τουρισμού.

- υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας καθώς και των πεζοπορικών συλλόγων για τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την καλύτερη σήμανση των δασικών δρόμων και των πεζοπορικών διαδρομών – μονοπατιών με ενημερωτικές πινακίδες για το επίπεδο δυσκολίας, χρόνου, απόστασης κλπ για την καλύτερη πρόσβαση σε όλους

- διάνοιξη νέων διαδρομών ποδηλατικών και πεζοπορικών

Προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στη δυτική Οίτη μέσα από τα media (πεζοπορία, τρέξιμο, ορεινή ποδηλασία, συλλογή μανιταριών κλπ) με τηλεοπτικά spots, εκπομπές, παρουσιάσεις και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

- προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τοπικά φεστιβάλ, συναυλίες, τοπική κουζίνα, γαστρονομία

- οργάνωση βραδιών αστροπαρατήρησης και αστρονομίας σε συνδιοργάνωση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συνεργασία άλλων φορέων (ιδρύματα, σύλλογοι) ώστε να γίνει θεσμός

- συνεργασία με την τοπική κοινωνία και πεζοπορικούς συλλόγους για την προώθηση εκδρομών με διαμονή και φαγητό για μια πιο ολιστική εμπειρία της ορεινής υπαίθρου

- ενίσχυση των ήπιων μορφών αγροτουρισμού για την ανάπτυξη της δυτικής Οίτης μέσω του εναλλακτικού τουρισμού, του θρησκευτικού (ΙΜ Αγάθωνος), του εκπαιδευτικού (Αστροσχολείο, Κάστρο, Μουσείο), του ιαματικού (Λουτρά Υπάτης).

 

Αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν ασφαλώς να υλοποιηθούν με την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Οίτη.

Η θέση μας από την πρώτη στιγμή ήταν σταθερά ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Συμμετείχαμε στις κινήσεις για την προστασία της Οίτης, φέραμε το θέμα στο Δ.Σ με ψηφίσματα, συμμετείχαμε σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και λέμε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα η αντιπυρική προστασία πρέπει να περιλαμβάνει την πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών καθώς και ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια με σχετικά θέματα. Επιπλέον απαιτείται στελέχωση και ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με ενίσχυση του καθαρισμού των δασικών περιοχών από τη συσσώρευση δυνητικά επικίνδυνης καύσιμης ύλης (κομμένα ή πεσμένα δέντρα, κλαδιά κλπ) και εκπόνηση σχεδίων αντιπυρικής προστασίας από τον Δήμο Λαμιέων.

Αντίστοιχα πρέπει να γίνουν και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με άμεση οριοθέτηση και καθαρισμό των χειμάρρων και ανακουφιστικές παρεμβάσεις στα σημεία που πλημμυρίζουν σε συνδυασμό με έργα ορεινής υδρονομίας.

 

Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.