8 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

 

         Η 8η  Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα μνήμης και αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.

        Η ημέρα αυτή αποτελεί –πρέπει να αποτελεί- φόρο τιμής και αναγνώρισης στους μακροχρόνιους επίπονους αγώνες των γυναικών για εργασιακή και πολιτική ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και οι αγώνες αυτοί συνδέονται άρρηκτα και σηματοδοτούν τους λαϊκούς αγώνες για την αποτελεσματική κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στη χώρα μας αποφασιστική υπήρξε η συμβολή των γυναικών στους μεγάλους αγώνες του λαού μας για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.      

       Σήμερα, στη δήθεν «μεταμνημονιακή» εποχή, με την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας, την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική εξαθλίωση να συνεχίζονται, οι γυναίκες βιώνουν την ανασφάλιστη εργασία, τις εξευτελιστικές αμοιβές, την οικονομική ανέχεια που τους στερεί την αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Αμέτρητα, εξάλλου, είναι τα φαινόμενα βίας σε όλες της τις εκφάνσεις, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική σε βάρος τους. Η βία κατά των γυναικών –παλιά μάστιγα- δεν έχει χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία ή μορφωτικό επίπεδο. Θύμα της βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, κυρίως όμως οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι γυναίκες χωρίς οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική στήριξη.

       Το κύμα αποκαλύψεων και καταγγελιών σεξουαλικής βίας στους χώρους του αθλητισμού, του θεάματος, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Όταν αυτό αγγίξει τους χώρους που ζουν και εργάζονται χιλιάδες καθημερινές γυναίκες που τους είναι ακόμα πιο δύσκολο να δημοσιοποιήσουν την παρενόχληση και κακοποίηση τους, θα μετατραπεί σε τσουνάμι.

       Παράλληλα σήμερα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία και τον εγκλεισμό. Μετατρέπει την καραντίνα σε ευκαιρία ψήφισης νομών που βοηθούν την εργασιακή απορρύθμιση, ιδιωτικοποιούν και περικόπτουν κι άλλο τις δαπάνες στο κοινωνικό κράτος, αυξάνουν την καταστολή. 

       Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία πρωτοστατεί στην ανάδειξη και αναγνώριση του ρόλου των γυναικών. Μετατρέποντας την ιδεολογία σε στάση ζωής, στηρίζει τη γυναικεία εκπροσώπηση στους αυτοδιοικητικούς φορείς και αγωνίζεται, ώστε η τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει έμφαση και ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, να αντισταθεί στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των  δημόσιων αγαθών της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, να διευρύνει τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φροντιστήριο, να στηρίξει τη μητρότητα, τις μονογονεϊκές οικογένειες, να φροντίσει για την περίθαλψη άστεγων και κακοποιημένων γυναικών.

       Οι γυναίκες είναι πρωτοπόρες, είναι πηγή έμπνευσης, αντίστασης και ανατροπής των συνθηκών κοινωνικής εξαθλίωσης. Ως κόρες, μάνες, σύζυγοι, εργαζόμενες στέκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες για δικαιώματα, ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.