4 Ιουνίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα του ΠεριβάλλοντοςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος
Λαμία, 03-06-2015
Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» βρίσκει την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη ως σήμερα συνεχιζόμενη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση. Η οικολογική και οικονομική κρίση έχουν κοινό αίτιο, κοινό ένοχο, ένα κοινωνικό σύστημα και μια οικονομική τάξη που εδώ και δυο αιώνες, στο όνομα της «ανάπτυξης», συσσωρεύει υπερκέρδη καταληστεύοντας μεθοδικά τις δυο μόνιμες πηγές πλούτου, τη φύση και τον άνθρωπο. Στα πλαίσια της παγκόσμιας κρίσης προβάλλει, λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη ανατροπής αυτού του παράλογου, απάνθρωπου και καταστροφικού κοινωνικού συστήματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής, την αποτελεσματική προστασία της φύσης και την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε εκμεταλλευτικής σχέσης.
Ο Δήμος μας έχει να αντιμετωπίσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων που χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο μας. Το τεράστιο οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό σκάνδαλο της πρόσφατης μετατροπής του ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία, χωρίς δημόσιο έλεγχο επί της ουσίας, σχέδιο που υποστήριξε με υπερβολική ζέση η σημερινή δημοτική αρχή, θα δημιουργήσει προβλήματα που ακόμα δεν έχουν αναδειχθεί.
Το τεράστιο ζήτημα του ΦοΔΣΑ ήρθε να προστεθεί σε μια πληθώρα προβλημάτων που ήδη υπήρχαν όπως το κυκλοφοριακό, η υποβάθμιση, καταπάτηση, τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση μεγάλων δημόσιων χώρων, η έλλειψη πρασίνου μέσα στην πόλη της Λαμίας, το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων και τα μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, τον Σπερχειό, τον Γοργοπόταμο κ. ά., ο Δήμος Λαμιέων βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος και με νέες προκλήσεις.
Τα πρόσφατα ζητήματα που ήρθαν στη δημοσιότητα, της κατασκευής ΧΥΤΑ στην θέση «Μαγδάρα» Μακρακώμης, δίπλα στα όρια του Δήμου μας, και των ανεμογεννητριών στα σύνορα Φθιώτιδας-Ευρυτανίας θα προκαλέσουν οικολογική καταστροφή, αφού είναι βέβαιο ότι η μόλυνση του περιβάλλοντός, του υδάτινου ορίζοντα και των ιαματικών πηγών της περιοχής μας θα γίνει μια πραγματικότητα που θα βιώσουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές
Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία έχει αναδείξει συστηματικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην κοινωνία της πόλης με ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, κινηματικές πρωτοβουλίες, όσο και με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Με αφορμή και τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» καλούμε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Λαμίας που ευαισθητοποιούνται στα περιβαλλοντικά ζητήματα να πλαισιώσουν τη δράση της «Παρέμβασης Πολιτών» και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ουσιαστική προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στο Δήμο μας ενάντια στα τοπικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος του, αλλά και ενάντια σε ένα κοινωνικό σύστημα που συστηματικά καταστρέφει το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.