8 Μαρτίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Ημέρα της Γυναίκας

   Στις 8 Μαρτίου 1910 καθιερώνεται η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας -φόρος τιμής στους αιματηρούς αγώνες των γυναικών για εργασιακή ισότητα, προστασία της μητέρας και του παιδιού, δικαίωμα ψήφου και για τον κοινό αγώνα κατά της ακρίβειας, που προκαλούσε η δίψα των μονοπωλίων για κέρδος. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γίνεται φωνή διαμαρτυρίας κατά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Γυναίκες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο συγκεντρώνονται για να διατυμπανίσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες άλλων ακτιβιστών.

   Η ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και αδιάκοπη διεκδίκηση είναι διαχρονική και πανανθρώπινη. Ο πόλεμος των όπλων έχει εν μέρει αντικατασταθεί από τον πόλεμο των πολυεθνικών, των τραπεζών και του ανεξέλεγκτου φιλελευθερισμού και οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντίστασης.

   Στις 8 Μαρτίου 2015, μετά τις μνημονιακές πολιτικές ύφεσης, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής εξαθλίωσης, κατά τις οποίες οι γυναίκες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα ως τα εύκολα θύματα που είδαν όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής και των δικαιωμάτων τους να λεηλατούνται. Η ανεργία, οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, η ανύπαρκτη ασφάλιση και οι εξευτελιστικές αμοιβές, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων οδήγησαν τις γυναίκες στην οικονομική ανέχεια και τους στέρησαν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους.

   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία πρωτοστατεί στην ανάδειξη και αναγνώριση του ρόλου των γυναικών. Χωρίς κούφιες υποσχέσεις και πομπώδεις δηλώσεις συμπαράστασης στους δίκαιους αγώνες των γυναικών, η δημοτική μας κίνηση μεταφράζει την ιδεολογία σε στάση ζωής στηρίζοντας την γυναικεία εκπροσώπηση στους αυτοδιοικητικούς φορείς. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη συμμετοχή μας στους αγώνες του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος, καθώς και στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, και ενώνουμε τις φωνές μας στον αγώνα για πραγματική ισότητα και δικαιοσύνη.

   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία παλεύει ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να ρίξει περισσότερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών όπως οι παιδικοί σταθμοί, να στηρίξει τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και να διευρύνει δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο και φροντιστήριο καθώς και τη στήριξη της μητρότητας, τη βοήθεια σε μονογονεϊκές οικογένειες και την περίθαλψη άστεγων και κακοποιημένων γυναικών.

   Οι γυναίκες είναι πρωτοπόρες, είναι πηγή έμπνευσης, αντίστασης και ανατροπής των συνθηκών κοινωνικής εξαθλίωσης. Οι γυναίκες, ως κόρες, μάνες, σύζυγοι, εργαζόμενες, στέκονται στην πρώτη γραμμή, δηλώνουν παρούσες και δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες. Ηγούνται, τελικά, ενός αγώνα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.