29 Μαρτίου 2015

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία στην Πανελλαδική συνάντηση για τα διόδια

     Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 
        Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία στην Πανελλαδική συνάντηση για τα διόδια

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία συμμετείχε στην Πανελλαδική συνάντηση για τα διόδια που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 28 Μαρτίου, με εκπροσώπους την Κατερίνα Αντωνίου, δημοτική σύμβουλο, και τον Ορέστη Ζούμπο, μέλος της γραμματείας της δημοτικής μας κίνησης.
  

 Τοποθέτηση Κατερίνας Αντωνίου:
   «Ήδη από το 2010, η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία επιτροπής κατοίκων και φορέων της πόλης μας ενάντια στα διόδια. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα και χαιρετίζουμε αυτή την πανελλαδική συνάντηση.
   »Όπως γνωρίζετε ήδη, η Φθιώτιδα είναι ένας από τους νομούς που πνίγονται από τα διόδια. Στις 16 Μαρτίου, πριν δώδεκα μέρες δηλαδή, μπήκε σε λειτουργία ο τέταρτος μετωπικός σταθμός διοδίων εντός του νομού, στη Μαυρομαντήλα. Το μέτρημα των πλευρικών διοδίων το έχουμε χάσει και ο αριθμός τους έχει πλέον γίνει διψήφιο νούμερο. Οι κάτοικοι της Φθιώτιδας είναι αιχμάλωτοι των διοδίων αφού η μετακίνησή τους παρεμποδίζεται όχι μόνο εντός και εκτός του νομού αλλά ακόμα και μέσα στα όρια του δήμου Λαμιέων.
   »Όπως ανέφεραν και οι εισηγητές και άλλοι ομιλητές πριν από μένα, οι συμβάσεις παραχώρησης που ιδιωτικοποίησαν τους δημόσιους δρόμους είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας.
   »Το γεγονός ότι ο νέος μετωπικός σταθμός της Μαυρομαντήλας, όπως και εκείνος της Αγίας Τριάδας Μώλου, λειτουργεί προς όφελος της κατασκευάστριας του Ε65 –ενός δρόμου πιο αμαρτωλού από την αμαρτία, ενός δρόμου υπό κατασκευή, ενός δρόμου η χάραξη του οποίου έχει αλλάξει πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια- καθώς επίσης και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού κατασκευάστηκε  αποκλειστικά με κρατικά κονδύλια και όχι ως μέρος κάποιας ΣΔΙΤ κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο τραγική. Τα παράλογα, όμως, δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Δημόσιο θα καταβάλλει πριμ ύψους 19,8 εκ. ευρώ στις κατασκευάστριες για την «έγκαιρη» ολοκλήρωση του έργου. «Έγκαιρη» σημαίνει ότι το έργο παραδόθηκε με «μόλις» 5 χρόνια καθυστέρηση!
   »Σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται ακόμα και σε αυτό το αντιδημοκρατικό μόρφωμα του Καλλικράτη, η δημοτική μας κίνηση κατέθεσε τον Οκτώβριο πρόταση για διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σχετικά με τη λειτουργία σταθμών διοδίων στα όρια του δήμου μας. Η πρόταση έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο πλην, όμως, ποτέ δεν υλοποιήθηκε με διάφορες προφάσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής.
   »Να σημειώσω ότι ήδη σχηματίζεται  δικογραφία και μέλη μας διώκονται για την κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε στα πλευρικά διόδια του Μώλου τα μεσάνυχτα της 8ης Σεπτεμβρίου 2014, το βράδυ δηλαδή που δόθηκαν στην κυκλοφορία.
   »Τι διεκδικούμε ως Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία:
·    Την άμεση κατάργηση των τροπολογιών Ρέππα-Βορίδη που εισήγαγαν τη μη πληρωμή διοδίων ως αδίκημα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
·  Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στους συναγωνιστές του κινήματος και να αποποινικοποιηθεί το κίνημα.
·         Να σταματήσει η αστυνομία μα λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία security των εργολάβων και να φύγουν από τα διόδια.
 »Επειδή η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της Επικράτειας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και επειδή ο λαός έχει επανειλημμένα πληρώσει για την κατασκευή των εθνικών δρόμων,
 »Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία ήταν και παραμένει η πλήρης κατάργηση των διοδίων. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό διεκδικούμε. Αυτά που ακούμε εσχάτως για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, μείωση του κόστους των διοδίων, χιλιομετρική χρέωση, ηλεκτρονικά διόδια και διάφορα άλλα, θεωρούμε ότι λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για να διασπάσουν περαιτέρω το κίνημα.
 »Σ’ αυτό το πλαίσιο προτείνουμε τη λήψη απόφασης κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών για μια μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση με ενδεικτική ημερομηνία την επόμενη Κυριακή, 5 Απριλίου».

 Το βίντεο της τοποθέτησης:



Οι αγωνιστές για την επιστροφή των δρόμων στο λαό που έχει πληρώσει την κατασκευή τους πάμπολλες φορές μέσα από ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και φόρους καυσίμων, ανανεώνουν το ραντεβού για ένα πανελλαδικό σήκωμα της μπάρας της Κυριακή 5 Απριλίου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.