17 Οκτωβρίου 2014

Επέτειος απελευθέρωσης της Λαμίας από τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

Στις 18 Οκτωβρίου 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ με τον πρωτοκαπετάνιο τους Άρη Βελουχιώτη απελευθερώνουν τη Λαμία από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής.

   70 χρόνια μετά, το καπιταλιστικό αδιέξοδο της οικονομικής-κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης, άμεσα συνδεδεμένο με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών τους, στρώνει το δρόμο και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εκκόλαψη και γιγάντωση νεοναζιστικών μορφωμάτων.

   70 χρόνια μετά, είναι σημαντικότερο από ποτέ να τιμήσουμε έμπρακτα όλους του Αντιστασιακούς, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη με ενεργή και αδιάκοπη συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες της εποχής μας για τα διαχρονικά αυτά ιδανικά. Είναι ιστορικό μας χρέος να κρατήσουμε τη δημοκρατία ζωντανή. Είναι ιστορική αναγκαιότητα ο φασισμός να ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα.

   Η πόλη μας γέννησε τον Άρη Βελουχιώτη. Έχουμε τεράστιο καθήκον να διαφυλάξουμε τη ιστορική αλήθεια για την προσφορά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της πατρίδας μας και της πόλης μας ιδιαίτερα. Στο Δήμο Λαμίας όμως ανήκει και το μαρτυρικό χωριό της Υπάτης που καταστράφηκε ολοσχερώς από τη ναζιστική θηριωδία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τις ιστορικές μνήμες της περιοχής μας – ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

   Η 18η Οκτωβρίου είναι για την πόλη μας μέρα διπλού εορτασμού: από τη μία η απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ και από την άλλη η μέρα του πολιούχου της Αγίου Λουκά. Οι δύο εορτασμοί οφείλουν να διαχωρίζονται τόσο για την διασφάλιση της ιστορικής αλήθειας αναφορικά με το ρόλο των μαχητών του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της πόλης μας όσο και για τη διασφάλιση του σεβασμού στο θρησκευτικό συναίσθημα.

   Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία θα τιμήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, επώνυμους και ανώνυμους, που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Λαμίας με μια εκδήλωση τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 12:30 μ.μ. στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Πάρκου.

   Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στην εκδήλωση μπροστά στο άγαλμα του Άρη γιατί ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι αγώνας για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.