31 Μαρτίου 2014

Η Μαρία Αντωνίου-Σιούτα στην ημερίδα για την οικιστική αναπτυξιακή προοπτική της Δ K. Σταυρού




Η Δημοτική Σύμβουλος και Υποψήφια Δήμαρχος Λαμίας κ. Μαρία Αντωνίου-Σιούτα, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία της Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία, έδωσε το παρόν στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Νέας Βράχας, Σ.Σ. Λιανοκλαδίου και Σταυρού με θέμα:
«Η οικιστική αναπτυξιακή προοπτική της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρού, μετά την έγκριση του νέου χωροταξικού σχεδίου»
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, Αποστόλης Καραναστάσης, έκανε την παρουσίαση του νέου πολεοδομικού σχεδίου για τον Σταυρό και αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής, τη στρατηγική της θέση και τις γενικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδίου.
 Στην τοποθέτησή της η κ. Αντωνίου-Σιούτα αναγνώρισε τη θετική κατεύθυνση, στην οποία κινείται το νέο πολεοδομικό σχέδιο για τον Σταυρό σε συνάρτηση με την γεωγραφική του θέση, αλλά διαφοροποιήθηκε από τους συνυποψήφιους δημάρχους που μίλησαν πριν τονίζοντας ότι, έμφαση οφείλει να δοθεί στο πως θα γίνει πραγματικότητα η ανάπτυξη που προβλέπεται από το χωροταξικό σχέδιο. Όσο η κεντρική μνημονιακή πολιτική που επιβάλει την μείωση των πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται τυφλά από την Δημοτική Αρχή, όσο μεγάλα έργα σταματούν (π.χ. ΠΑΘΕ, Ε-65 κτλ.) λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όσο πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στραγγαλίζονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το πρόβλημα δεν είναι η έγκριση του χωροταξικού σχεδίου αλλά η υλοποίησή του.
   Χαρακτηριστικά η κ. Αντωνίου-Σιούτα  αναφέρθηκε στο κομμάτι εκείνο του χωροταξικού σχεδίου που προβλέπει την αναπτυξιακή προοπτική της κοινότητας μέσω της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται  για τουριστική της αξιοποίηση καθώς και την σύνδεσή της με την ΒΙ.ΠΕ Λαμίας.  Εύγλωττα η κ. Αντωνίου-Σιούτα  αναρωτήθηκε για την πρόβλεψη του χωροταξικού σχεδίου, όταν την ίδια στιγμή ο ΟΣΕ και η περιούσια του πωλούνται σε ιδιώτες και όταν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΒΙ.ΠΕ Λαμίας οδηγούνται σε κλείσιμο, πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις προβλέψεις ανάπτυξης της περιοχής. Αποδόμησε τα εξαγγελθέντα σχέδια για στήριξη του πρωτογενούς τομέα τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αφήνει έρμαια τους έλληνες παραγωγούς στα χέρια των καρτέλ εμπορίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι τουλάχιστον υποκρισία από πλευράς Δημοτικής Αρχής να εξαγγέλλεται ανάπτυξη με άξονα την αγροτική παραγωγή.
  
Την εικόνα παρακμής που παρουσιάζει ο Σταυρός εξέθεσε ο πρώην Προϊστάμενος Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαμιέων Γιάννης Γαλάνης φέρνοντας μνήμες από το παρελθόν της κοινότητας και συγκρίνοντας τες με το παρόν της, ένα παρόν με ανύπαρκτα πεζοδρόμια και οδικά δίκτυα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων ενώ κάθε προσπάθεια για πράσινο και φύτεμα δέντρων εδράζεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες κατοίκων και όχι  στη συντεταγμένη πολιτική του Δήμου.
  Ευθύνες για την αποκαρδιωτική εικόνα του Σταυρού πρέπει να αναζητηθούν στην επί σειρά ετών Δημοτική Αρχή, η οποία πιστή στην άκριτη εφαρμογή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και του Καλλικράτη, έχει βαρύτατη ευθύνη για τη συσσώρευση πλήθους προβλημάτων αφού, όχι μόνο κωφεύει στις πολυετείς εκκλήσεις των κατοίκων, αλλά δεν έλαβε ποτέ καμία πρωτοβουλία για την επίλυσή τους και έχει να επιδείξει μόνο κραυγαλέα απουσία συντονισμένου αναπτυξιακού προγράμματος.
Η ανικανότητα και έλλειψη πολιτικής βούλησης της Δημοτικής Αρχής οδήγησαν μια συνοικία τόσο κοντά στη Λαμία σε μαρασμό. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν νομιμοποιείται τώρα, μετά από δεκαέξι χρόνια πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης της περιοχής στην τύχη της, να έρχεται και να ζητά ξανά ψήφο εμπιστοσύνης από τους κατοίκους.
   Η Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία καλεί τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών σε συστράτευση, τους καλεί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να αγωνιστούν για πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους. Λύσεις που μπορούν να επέλθουν μόνο μέσα από ένα νέο όραμα τοπικής αυτοδιοικητικής πολιτικής με σκοπό την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων. Η Παρέμβαση Πολιτών δεσμεύεται να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στους δίκαιους αγώνες τους. Το όραμά μας είναι για ένα Δήμο μαχητικό και διεκδικητικό προς την κεντρική εξουσία και αλληλέγγυο στους πολίτες.
   Επειδή τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του, τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται, δεκαέξι χρόνια είναι αρκετά, ήρθε η ώρα της ανατροπής και στο Δήμο Λαμίας τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.