27 Ιουνίου 2013

Για το δρομολογούμενο ξεπούλημα των ιαματικών πηγών της περιοχής μας και την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στη Λαμία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερωτηματικά  εγείρονται  από   την  επίσκεψη  του  αμερικάνου  πρέσβη την  Τετάρτη  26 Ιουνίου 2013  στην  πόλη  της  Λαμίας  και  από  τις  επαφές  που  είχε  με  τον  Περιφερειάρχη και  τη Δημοτική Αρχή της πόλης μας. Καταρχήν σημειώνουμε ότι οι Δημοτικές παρατάξεις δεν προσκλήθηκαν στη συνάντηση.

Ο αμερικανός πρέσβης σίγουρα δεν ήρθε να απολαύσει μόνο τις ομορφιές της  Ρούμελης και της πρωτεύουσας της. Η επίσκεψή του είχε «επενδυτικό ενδιαφέρον», όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος αλλά και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους οποίους συναντήθηκε.

Επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο για την δικομματική πλέον συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει την εφαρμογή των καταστροφικών Μνημονίων, καθώς και τους τοπικούς άρχοντες που με προθυμία εφαρμόζουν τα Μνημόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιθανόν να μεταφραστεί στο ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής, των ιαματικών πηγών του Καλλικρατικού Δήμου Λαμίας και όποιου άλλου δημοτικού-δημόσιου στοιχείου μπορεί να φέρει κέρδος σε επιχειρηματικούς ομίλους, αμερικανικούς και μη.

Τα απανωτά Μνημόνια, εκτός από τη βίαιη εγκληματική φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, έχουν σκοπό να ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όλες τις κερδοφόρες ή εν δυνάμει κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που ανήκουν στο λαό. Οι «επενδύσεις» τις οποίες επικαλείται η Τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) και τις οποίες προφανώς ήρθε να ανιχνεύσει εχθές στην πόλη μας ο αμερικανός πρέσβης, είναι στην ουσία το ξεπούλημα, για ένα ξεροκόμματο, των δημόσιων αγαθών του τόπου μας. Στη δική μας περίπτωση, τα ιαματικά λουτρά και οι θερμές πηγές για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας. Ένας δημόσιος πλούτος που, όπως τόσα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης της Λαμίας, έχει απαξιωθεί και έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια από την τωρινή δημοτική αρχή αλλά και από τις προηγούμενες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας από πλευράς της δημοτικής αρχής αποτελεί η ολιγωρία στην κίνηση της διαδικασίας για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών των Λουτρών Υπάτης.

Το επιχείρημα δε της δημιουργίας θέσεων εργασίας από αυτές τις επενδύσεις είναι ένα ψέμα, αφού οι ιδιώτες επενδυτές, όπως έχει αποδειχθεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν, σχεδιάζουν να πλουτίσουν λειτουργώντας τις επιχειρήσεις τους με μισθούς πείνας, με εποχιακή και μερική απασχόληση και με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Ως Δημοτική Κίνηση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ έχουμε επανειλημμένα διατρανώσει την  αντίθεσή  μας  σε  τέτοια  σχέδια και  αγωνιζόμαστε  για  το  αυτονόητο: την υπεράσπιση  των δημόσιων αγαθών,  μια υπεράσπιση που είναι συνυφασμένη με την ουσία της δημοκρατίας. Δύο έννοιες  που είναι  ασύμβατες  με την απάνθρωπη φύση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που πρεσβεύουν η συγκυβέρνηση, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.  

Η Δημοτική μας Κίνηση, στα πλαίσια της υπεράσπισης των ιαματικών πηγών που ανήκουν στον Καλλικρατικό Δήμο Λαμίας, έχει τον τελευταίο μήνα συμμετάσχει μέσω των δύο δημοτικών της συμβούλων σε δύο ομαδικές προσφυγές πολιτών προς το ΣτΕ ενάντια στην μεταβίβαση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών-Καλλιδρόμου και αυτής των Λουτρών Υπάτης προς το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., που αποτελεί ουσιαστικά την αρχή της διαδικασίας του ξεπουλήματός τους.

Οι δικαστικές προσφυγές δεν μπορούν όμως να αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς αγώνες. Η Δημοτική μας Κίνηση καλεί όλους τους συμπολίτες μας να αντισταθούν στο ξεπούλημα των θερμών πηγών της περιοχής μας. Η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών είναι υπόθεση όλων μας. Εμείς επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: αντίθετα με το δρομολογούμενο ξεπούλημα υπάρχει κι άλλος δρόμος, η δημόσια αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών των λουτρών της περιοχής μας, με γνώμονα το συμφέρον του λαού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλοι όσοι τα έχουν ανάγκη, και να δουλεύουν σε αυτά εργαζόμενοι με αξιοπρεπή, σταθερή και μόνιμη εργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.