14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Τσιγγάνοι, η Ανθήλη, η Καμηλόβρυση και η υποκρισία της Δημοτική Αρχής


Δελτίο Τύπου
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Όσα εξελίχθηκαν στην Ανθήλη την Τετάρτη πρέπει να ανησυχήσουν κάθε δημοκρατικό πολίτη της Λαμίας. Η χρόνια έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά και η ανικανότητα, από τη μία της κεντρικής εξουσίας και από την άλλη της Δημοτικής Αρχής να διευθετήσουν το πρόβλημα της στέγασης των τσιγγάνων, έχουν οδηγήσει στη δραματική όξυνση του προβλήματος. Ο Δήμος Λαμίας και η πολιτεία φέρουν τεράστιες  ευθύνες  γιατί τόσα χρόνια δεν στήριξαν μια ευπαθή κοινωνική ομάδα και άφησαν να διαιωνίζεται το πρόβλημα της στέγασης των Ρομά που ήταν εγκατεστημένοι στον καταυλισμό του Ξηριά και ζούσαν κάτω από άθλιες και ντροπιαστικές για όλους συνθήκες.

Ο κ. Δήμαρχος επικαλείται την τοποθεσία της Καμηλόβρυσης ως τη λύση για τη μεταστέγαση των τσιγγάνων. Η περιοχή όμως αυτή δεν αποτελούσε ποτέ πραγματική λύση, ήταν πάντα μια προσχηματική λύση για την μετεγκατάσταση των τσιγγάνων, την οποία χρησιμοποιούσε η Δημοτική Αρχή σαν άλλοθι για να μην προσπαθήσει να βρει μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα. Η Καμηλόβρυση είναι πολύ μακριά από την πόλη της Λαμίας, συγκεκριμένα 5,5 χιλιόμετρα μακριά από το βορειότερο άκρο της πόλης, γι’ αυτό και οι τσιγγάνοι αρνούνται τόσα χρόνια τώρα να εγκατασταθούν εκεί. Ο κ Δήμαρχος έχει επίσης επανειλημμένα επικαλεστεί τις υποδομές που έχει κατασκευάσει στη θέση της Καμηλόβρυσης για την μεταστέγαση των τσιγγάνων. Η πραγματικότητα είναι πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει εγκαταστήσει ούτε πόσιμο νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε αποχέτευση για να μπορέσουν να κατοικήσουν εκεί αξιοπρεπώς οι Ρομά, στην απίθανη περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να μετοικήσουν εκεί.

Η Καμηλόβρυση λόγω της απομακρυσμένης θέσης της αποτελεί ένα τόπο εξορίας για τους τσιγγάνους. Μια υγιής κοινωνία δεν λύνει τα προβλήματά της εξορίζοντάς μακριά της μια ευπαθή κοινωνική ομάδα, ώστε να μην την βλέπει μπροστά της. Αντίθετα, μια υγιής κοινωνία, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν με την συγκροτημένη παρέμβαση της συντεταγμένης πολιτείας, και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας, τα οποία όφειλαν να συνεργαστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών και δασκάλων να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος που είναι η μη ένταξη των Ρομά σαν αναπόσπαστο κομμάτι της Λαμιώτικης κοινωνίας, ενώ παράλληλα διέπονται και διέπονται από το ίδιο νομικό πλαίσιο με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Ο νόμος στην Ανθήλη πρέπει να εφαρμοστεί και η όποια παραβατικότητα να αντιμετωπιστεί από την αστυνομία και μόνο από αυτήν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι το νόμο στα χέρια τους υποκύπτοντας στη μισαλλοδοξία κάποιων αυτόκλητων σεκιούριτι-αλήθεια τίνος- όπως η συμμορία της Χρυσής Αυγής, η οποία ήταν παρούσα στη χθεσινή λαϊκή συνέλευση.

Το πραγματικό πρόβλημα των κατοίκων της Ανθήλης είναι η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου που έχει ως αποτέλεσμα να έχει φτάσει η ανεργία στον ενεργό πληθυσμό στο 25% και η ανεργία των νέων ανθρώπων στο 50%. Οι κάτοικοι της Ανθήλης και οι τσιγγάνοι, καθώς και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι θύματα του Μνημονίου. Όποιος καλεί σε εμφύλιο μεταξύ των φτωχών, των θυμάτων του Μνημονίου ουσιαστικά στηρίζει την κυβέρνηση και όλους εκείνους που καταλήστευσαν τους μισθούς και τις συντάξεις του κόσμου και ισοπέδωσαν τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Ο Δήμαρχος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Διότι με δικές του ενέργειες εκδιώχθηκαν οι Ρομά του Ξηριά χωρίς να τους έχει εξασφαλίσει ένα χώρο ανθρώπινο να ακουμπήσουν. Εκείνος τους ώθησε στο περιθώριο εντείνοντας την απομόνωσή τους και ως αποτέλεσμα  όξυνε το πρόβλημα που ήδη υπήρχε. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να βρει λύσεις σε συνεργασία με την πολιτεία στο χρόνιο πρόβλημα των άστεγων Ρομά της πόλης μας, να στηρίξει με υποδομές και πολιτικές κοινωνικής ένταξης μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και να λειτουργήσει κατευναστικά στις όποιες αντιπαραθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.