29 Αυγούστου 2021

Σχεδόν 200 φοιτητές λιγότεροι φέτος στα τμήματα της πόλης


 

"Σφαγή" υποψηφίων, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. 40.000 υποψήφιοι μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον <<κόφτη>> Κεραμέως. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, έχει δυσμενείς συνέπειες σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα και φυσικά και στην πόλη μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν τα τμήματα της Λαμίας, στο τμήμα Φυσικοθεραπείας έχουμε 75 φοιτητές σε 128 θέσεις, στο Μαθηματικό 33 φοιτητές σε 95 θέσεις και στο Φυσικό 18 φοιτητές σε 97 θέσεις. 194 φοιτητές λιγότεροι στην πόλη μας με την ψήφο όλων των κυβερνητικών βουλευτών. Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Ποιο θα είναι το μέλλον αυτών των τμημάτων; Το ζήτημα της βιωσιμότητας των πανεπιστημιακών τμημάτων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μας.

Την ώρα που το σλόγκαν του δήμου μας για τον Σεπτέμβρη είναι:

«Ένας Τόπος πολλές επιλογές, Ένας μήνας να κάνεις ό,τι θες!», 200 σχεδόν φοιτητές λιγότεροι θα έρθουν φέτος στη Λαμία.

 Διαχρονικές οι ευθύνες όλων των αρχών του τόπου.

·       Για το πανεπιστήμιο Στερεάς που εντάχθηκε στο Θεσσαλίας με υπογραφή κορυφαίου συμπολίτη μας υπουργού, γιατί δεν έγινε τίποτα για να αναβαθμιστεί με πόρους και εγκαταστάσεις ώστε να καταστεί δυνατό και βιώσιμο.

·       Για το κλείσιμο μιας ιστορικής για την πόλη σχολής, όπως η νοσηλευτική, γιατί δεν έπρεπε να δυσαρεστήσουν οι τότε κυβερνητικοί βουλευτές  τα σχέδια του υπουργού παιδείας Γαβρόγλου.

  Σήμερα, το νέο σύστημα εισαγωγής  αφήνει έξω 40000 νέους για να πριμοδοτηθούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ωθεί ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια δυσχεραίνοντας περαιτέρω τους γονείς σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της παιδείας , με τις προαναφερόμενες συνέπειες και για την πόλη μας.

    Προφανώς, η αναφορά στο  σλόγκαν δεν σημαίνει ότι η άμεση ευθύνη για το ότι δεν θα έρθουν 200 νέοι φοιτητές στην πόλη μας είναι της δημοτικής αρχής, αλλά δείχνει ξεκάθαρα πως αν δεν διεκδικήσουμε συνολικά, ακόμα και αν χρειάζεται να συγκρουστούμε, θα γίνεται ένα πράγμα για την πόλη και θα χαλάνε δύο.

  Άμεσο χρέος μας, αρχικά, να αγωνιστούμε για την κατάργηση αυτού του νόμου, που πέρα του αποκλεισμού από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδων νέων, συνεχίζει με έμμεσο τρόπο την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σχολών της πόλης μας ενώ ταυτόχρονα μας διαφημίζουν την ίδρυση πειραματικού  ΙΕΚ που πολύ φοβόμαστε ότι και αυτό θα είναι μια απλή αλλαγή ταμπέλας στο ΙΕΚ της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.