12 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη Βασίλη Κυριακάκη στον Παύλο Σφέτσα

 Για κοροϊδία και εμπαιγμό των δημοτών μιλά ο Βασίλης Κυριακάκης

Αρνητικά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της Δημοτικής Αρχής έναν χρόνο μετά την ορκωμοσία της για τον επικεφαλής της «Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία», Βασίλη Κυριακάκη, ο οποίος σε συνέντευξη του στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» κάνει λόγο για έλλειψη σχεδίου αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων του Δήμου.

Όσον αφορά την επέκταση της δομής προσφύγων και μεταναστών στις Θερμοπυλών μιλά για κοροϊδία και εμπαιγμό των δημοτών, διότι εδώ και πέντε μήνες κυκλοφορούν δημόσια έγγραφα για ένα μείζον θέμα που αφορά τον Δήμο. Παράλληλα, εκφράζει τις απόψεις της παράταξής του για το πως θα αξιοποιηθεί ο χώρος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, τι πρέπει να γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και στέλνει τα δικά του μηνύματα στους δημότες.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Πως κρίνετε τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα;

Κε Σφέτσα καταρχήν ευχαριστώ για την πρόσκληση να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης για τα δημοτικά θέματα. Η Δημοτική αρχή έχει αναλάβει εδώ και έναν χρόνο. Μέχρι σήμερα έχει δώσει δείγματα γραφής για να μπορεί να την κρίνει ο δημότης και εμείς φυσικά. Δυστυχώς είναι μια απογοήτευση γιατί περιμέναμε κάτι διαφορετικό, τουλάχιστον απ’ τα εξαγγελλόμενα του κ. Καραΐσκου και των Δημοτικών του Συμβούλων. Προσωπικά εμείς δεν είχαμε αυταπάτες, διότι είμαστε χρόνια στην αυτοδιοίκηση, αλλά ο κόσμος ίσως περίμενε διαφορετικά πράγματα. Αυτό δεν το βλέπουμε, δυστυχώς λέω και πάλι, γιατί ήταν μια χρυσή ευκαιρία να πάμε παρακάτω σ’ αυτή την πόλη.

Να μπορούμε να σταθούμε και να έχουμε προοπτικές σχετικής ανάπτυξης, γιατί ο όρος ανάπτυξη εν μέσω καταστροφών απ’ τα μνημόνια και εθνικών κινδύνων είναι μεν μια λέξη επιθυμητή, δύσκολη δε. Ωστόσο στην περιοχή μας πιστεύουμε ότι είχαμε και έχουμε τις προϋποθέσεις και τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και σαν τοποθεσία για τουριστική ανάπτυξη, τα οποία ο καθένας θα περίμενε εδώ και χρόνια να αξιοποιηθούν. Αυτό η Δημοτική Αρχή ενώ το είχε εξαγγείλει, δεν βλέπουμε να έχει κάνει μέχρι τώρα ικανά βήματα.

Επίσης, είχε εξαγγείλει ότι θα είναι μια Δημοτική Αρχή που θα δώσει έμφαση στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στη συμμετοχή του δημότη. Θυμόμαστε και τα βαρύγδουπα εκείνα προεκλογικά σάιτ που έγραφαν διάφορα οι δημότες κι εδώ βλέπουμε Δημοτικά Συμβούλια να γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς δημότες, χωρίς Συμβούλους, με τηλεδιασκέψεις τα πέντε τουλάχιστον τελευταία Συμβούλια. Και δεν είναι δικαιολογία η πανδημία κ. Σφέτσα διότι πρέπει να πούμε πως υπάρχει η προαιρετική διάταξη, ότι μπορεί με μέτρα ασφάλειας να γίνονται οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία, όπως γίνονται σε πολλούς άλλους Δήμους και Περιφέρειες. Όπως γίνεται στη Βουλή, όπως πάνε οι μαθητές στα σχολεία και τόσες άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες με φυσική παρουσία. Εμείς εδώ κλειστήκαμε στα σπίτια και τα γραφεία μας να κάνουμε τηλεδιασκέψεις. Στο τελευταίο μάλιστα Δ.Σ. δεν υπήρχε ζωντανή μετάδοση. Επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους του Δημαρχείου.

Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής. Δε λέω ότι μπορεί από τον πρώτο χρόνο να καταδικάσουμε τη Δημοτική Αρχή, αλλά είναι αρνητικά δείγματα γραφής. Δεν βλέπουμε για τα μείζονα ζητήματα την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων. Ούτε στον τομέα ανακούφισης των δημοτών βλέπουμε πρακτικά ζητήματα.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και πως θα λυθεί αυτό;

Κατά τη γνώμη μας είναι η έλλειψη σχεδίου αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων του Δήμου για να πάμε λίγο πιο μπροστά ή για να μην πέσουμε κι άλλο. Όλοι λέγανε και λένε ότι η Λαμία και ο Δήμος έχουν μείνει πίσω σε σχέση με γειτονικές πόλεις ή Δήμους. Χρόνια τώρα υπάρχει μια υποβάθμιση η οποία συνεχίζεται και στον αστικό ιστό της πόλης λόγω της οικονομικής καταστροφής, με το κλείσιμο καταστημάτων, με την απαξίωση και κατάληψη των ελεύθερων χώρων, με τα μέτρα που παίρνονται και δεν εφαρμόζονται ποτέ για την ελεύθερη διάβαση των ΑμεΑ. Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο ώστε να υπάρξει προοπτική σ’ αυτή την πόλη. Ο μέσος δημότης το αναγνωρίζει και δεν βλέπει λόγο να μείνει κι αυτοί που θα έπρεπε να το βλέπουν σαν τουριστικό προορισμό, δεν βλέπουν λόγο να έρθουν.

Δύο παραδοσιακά αξιοθέατα της πόλης, ο Άγιος Λουκάς έκλεισε και το Κάστρο έχει απαξιωθεί. Πανεπιστήμιο πλέον δεν υπάρχει, μας το πήρε το σχέδιο «Αθηνά» και τα μνημόνια, έγινε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ιστορικοί χώροι με ιαματικά νερά, Υπάτη, Θερμοπύλες, Καλλίδρομο δεν έχουν κάποια προοπτική, κανένα σχέδιο αξιοποίησής τους. Να πούμε βέβαια και για την αγροτική οικονομία, η οποία είναι στο έλεος των φυσικών καταστροφών, όπως είδαμε και πρόσφατα είτε γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα ή υδρονομίας, είτε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο τοπικής παραγωγικής ανάπτυξης για την αξιοποίηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού προϊόντος που κατά κύριο λόγο έχει αρκετό ο Δήμος Λαμιέων.

Όλα αυτά σε συνδυασμό δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα, γιατί υπάρχουν και μικρά προβλήματα είτε είναι οι ελεύθεροι χώροι, είτε το κυκλοφοριακό, που παραμένει ένα πρόβλημα στην πόλη. Η ανακούφιση των δημοτών που έχουν πληγεί από την οικονομική καταστροφή όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει καμιά καταγραφή των αστέγων που έχουμε ζητήσει και παλιότερα και σ’ αυτό το ΔΣ. Καταγραφή των ανθρώπων που δεν έχουν ρεύμα. Ακόμη κόβονται ρεύματα στον Δήμο Λαμιέων, απειλούνται συμπολίτες μας με πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Η στοιχειώδης μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους βλέπουμε ότι δεν υπάρχει. Αν υπάρχει στα μυαλά ή στα χαρτιά τους, δεν το ξέρουμε. Εμείς, έναν χρόνο μετά, δεν βλέπουμε πρακτικές ενέργειες.

Στην επικαιρότητα βρίσκονται οι Θερμοπύλες, όχι για την αξιοποίησή τους, αλλά για την επέκταση της υφιστάμενης δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού, αλλά να μας πείτε και τι έγινε στο ΔΣ καθώς σήμερα (2/10) που μιλάμε δεν γνωρίζει κανείς τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση, εκτός της τοποθέτησης του Δημάρχου.

Μας είχαν πει ότι θα το αναρτούσαν το ίδιο βράδυ. Τι να πούμε, είναι τραγικά πράγματα… Αυτό είναι πραγματικά ένα δείγμα του πως αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή αυτά που έλεγε κι αυτή, ότι θέλει να κάνει την πόλη περήφανη. Όταν θέλεις να κάνεις την πόλη περήφανη, νομίζουμε ότι αμέσως έχεις ένα σχέδιο που θα διεκδικήσεις αυτά που αξίζουν στην πόλη. Μια πόλη με την ιστορία που έχει και μάλιστα αυτή την ιστορική θέση, μιας και όλοι μιλάμε για τρεις ιστορικούς σταθμούς στον Δήμο μας, που είναι –με χρονολογική σειρά- οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα κι ο Γοργοπόταμος. Καμιά μέριμνα μέχρι τώρα γι’ αυτά ουσιαστική, που να δείχνει πρόοδο.

Βλέπουμε ότι στις Θερμοπύλες υπάρχει εδώ και χρόνια ένα στρατόπεδο προσφύγων – μεταναστών στο παλιό ξενοδοχείο. Ο χώρος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, της απαξίωσης του χώρου, των ιαματικών, βλέπουμε να υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης κι άλλου στρατοπέδου. Πρέπει καταρχήν να πω ότι υπάρχει μια κοροϊδία κι ένας εμπαιγμός των δημοτών, διότι εδώ και πέντε μήνες, όπως μάθαμε απ’ τα ΜΜΕ, κυκλοφορούν δημόσια έγγραφα, ΚΥΑ, ΦΕΚ, αλληλογραφία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο για ένα μείζον θέμα που αφορά τον Δήμο, αυτό της αξιοποίησης του ιστορικού χώρου παγκόσμιας εμβέλειας των Θερμοπυλών και δεν πήρε κανένας –σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- μυρωδιά. Είναι δυνατόν να τους πιστέψει ο δημότης; Εμείς πάντως δεν τους πιστεύουμε.

Δεν πιστεύουμε τον Δήμαρχο, ο οποίος ούτε στην πρωτολογία, ούτε στη δευτερολογία του μας απάντησε στο ότι δεν υπήρχε καμιά θέση από μεριάς Δήμου τους πέντε αυτούς μήνες. Αφού αναγκάστηκα να ανεβάσω τους τόνους, είπε πραγματικά πρωτοφανή πράγματα για Δήμαρχο, δεν έχουν ακουστεί ποτέ αυτά στο ΔΣ Λαμιέων. Είπε ότι προΐσταται των Υπηρεσιών του Δήμου και επομένως «πως να πάρω θέση για κάτι που δεν αφορά τις Υπηρεσίες του Δήμου» και απευθυνόμενος σε κάποιον συνάδελφο, «αν είχατε το ΦΕΚ, γιατί δεν μας το δίνατε;» Αυτά κε Σφέτσα είναι ανήκουστα πράγματα. Κάποιος που ασκεί εξουσία και δεν είναι άπειρος, ήταν Αντιπεριφερειάρχης, είναι δικηγόρος, μες στο νομικό σύστημα, μπορεί να λέει τέτοια πράγματα; Νομίζουμε ότι πλέον ξεπερνά το μέτρο, την ανοχή μας και πραγματικά εκθέτει τον Δήμο και την πόλη μας στα μάτια του κόσμου και του λαού ευρύτερα. Θα θέλαμε μια ειλικρινή στάση, να μας πουν απ’ την πρώτη στιγμή ότι «αυτά τα σχέδια έχουν για την αξιοποίηση των Θερμοπυλών, αλλά τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΔΟΜ είναι άλλα. Ελάτε εδώ να δούμε τι θα κάνουμε σαν δημότες, σαν δημοτικές παρατάξεις, θα το αντιμετωπίσουμε, θα το δεχτούμε;» Πίσω απ’ την πλάτη μας μαχαιρώματα; Ε, όχι.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, αυτό είπαμε και στο ΔΣ. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι αν διεκδικηθεί κάτι, πετυχαίνεται. Μέσα σε λίγα 24ωρα το Υπουργείο πήρε απ’ το ΤΑΙΠΕΔ τον χώρο, όχι για να τον αξιοποιήσει ο Δήμος Λαμίας για τουριστικό όφελος ή για ιστορικούς λόγους, μιας και συμπληρώνονται 2.500 χρόνια απ’ τη μάχη. Κατά τα άλλα κάνουμε φιέστες, αλλά φέρνουμε κι άλλους πρόσφυγες να τον υποβαθμίσουμε κι άλλο. Κι όταν λέω υποβαθμίζουμε, να μην παρεξηγηθώ, δεν υποβαθμίζεται επειδή θα έρθουν κάποιοι άνθρωποι διωγμένοι, αλλά γιατί αυτός ο χώρος δεν προορίζεται για τέτοια δουλειά. Προορίζεται για αξιοποίηση κι είναι ένας χώρος που δεν αφορά μόνο τον Δήμο μας, αλλά όλο τον ελληνικό λαό κι -αν θέλετε- όλον τον πλανήτη.

Αυτή η αντιδημοκρατική μεθόδευση στο ΔΣ, η απαξίωση των δημοτικών παρατάξεων, των Συμβούλων, του λαού της περιοχής, αυτή η εν κρυπτώ συνομιλία με τα Υπουργεία, απλώς να συγκαλύψουμε την αλήθεια, νομίζω ότι έχει εκθέσει πλέον τη Δημοτική Αρχή. Ευχόμαστε όχι ανεπανόρθωτα. Η θέση του Δημάρχου, ότι δεν θέλει να έρθει εδώ αυτή η δομή, μπορεί να είναι αφετηρία για κάτι άλλο αλλά μένει να το δούμε.

Ένα μεγάλο ακόμη ζήτημα που χρήζει επίλυσης είναι αυτό της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτός ο κλειστός πλέον χώρος;

Είναι ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» στον Δήμο Λαμίας όσον αφορά τη μη ανάπτυξη. Η Πανελλήνια Έκθεση κάθε πόλης νομίζω θα ήταν ένα πλεονέκτημα κι ένα δυνατό χαρτί για την τοπική ανάπτυξη. Θυμάμαι από μικρό παιδί να την επισκεπτόμαστε μια φορά τον χρόνο. Ουσιαστικά τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτό. Σε σχέση μ’ αυτή την αίγλη που είχε πριν κάποια χρόνια, είναι πλέον πολύ μικρότερη η εμβέλειά της στο πανελλήνιο, γιατί μιλάμε για Πανελλήνια Έκθεση και όχι ένα τοπικό παζάρι. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, δεν θέλω να σταθώ σ αυτά, είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε τι σχέδια έχει η Δημοτική Αρχή, δεν μας τα έχει αποκαλύψει.

Εμείς θεωρούμε ότι η Έκθεση δεν θα πρέπει να είναι ένα γεγονός μια φορά τον χρόνο. Αν θέλετε, αυτό θα ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας. Πρέπει να αναδεικνύεται η τοπική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσα από τη διαρκή έκθεση καινούριων πραγμάτων, η στήριξη κυρίως της πρωτογενούς παραγωγής μας και ευρύτερα των μικροεπιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται σε διάφορες κατευθύνσεις. Έχουμε καινοτόμα πράγματα να δείξουμε. Να υπάρξει συνεργασία με τις Σχολές του Πανεπιστημίου. Υπάρχει μια Σχολή πληροφορικής με κατεύθυνση την Βιοϊατρική, που φοιτητές, νέοι επιστήμονες και καθηγητές παράγουν πράγματα κι ας μην γίνονται πολύ γνωστά στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Έχουμε τομείς που θα μπορούσαν να αναδειχθούν και όχι μια φορά τον χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο μέχρι σήμερα κι αυτό είναι ένα ζητούμενο. Δεν έχει γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και γι’ αυτό. Πάντα όταν γίνεται συζήτηση στεκόμαστε στον παραγοντισμό, στο ποιοι θα είναι Πρόεδροι και στο Δ.Σ., στο ποια κόμματα και παράγοντες θα το ελέγχουν, σε ποιον θα ανήκει. Εμείς θέλουμε να έχει δημόσιο χαρακτήρα, να ανήκει στον Δήμο φυσικά, αυτός να ορίζει τα πράγματα της ΠΕΛ. Πάνω απ’ όλα να αντιπροσωπεύει αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στη Λαμία.


 

Ο Βασίλης Κυριακάκης με τη Μαρία Αντωνίου – Σιούτα και τον Μίλτο Τσιρώνη στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Τον περασμένο μήνα τόσο η Δυτική Φθιώτιδα, όσο και ο Δήμος Λαμιέων δέχτηκαν πλήγμα απ’ το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός». Με δεδομένα ότι τα φαινόμενα θα ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και ότι ο κάμπος της Λαμίας πλημμύρισε και πάλι το 2011 και 2015, τι πρέπει να γίνει ώστε να θωρακιστούμε; Γιατί ακούσαμε τον Δήμαρχο να λέει ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα σταματούσε το φαινόμενο. Δεν πρέπει να γίνουν τέτοια έργα;

Κανένα έργο δεν θα το σταματούσε; Πραγματικά εκπλήσσομαι, δεν το είχα ακούσει αυτό. Υπάρχουν παραδείγματα σε άλλες χώρες με ποτάμια που πλημμύριζαν κι έκαναν αντιπλημμυρικά. Είναι θέμα βούλησης και γνώσεων. Αν δεν μπορούσε κανένα έργο να σταματήσει τον «Ιανό», τι να πούμε για τους τυφώνες στην Ασία και την Κεντρική Αμερική;

Τα πράγματα στην περιοχή μας άλλαξαν απ’ την έναρξη των εργασιών του Ε65 και της ΕΡΓΟΣΕ. Το ‘χουμε στοιχειοθετήσει και με τις παλιότερες πλημμύρες, που είπατε, σε συζητήσεις που είχαμε. Τον Φεβρουάριο του 2015 είχα ασχοληθεί εξονυχιστικά και ως Βουλευτής, είχαμε κάνει και ερώτηση στη Βουλή κι είχαμε δει και τους Υπουργούς. Πάλι έταξαν κάποια πράγματα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι τότε πλημμύρισαν χωριά που δεν είχαν πλημμυρίσει ποτέ, όπως Λιανοκλάδι, Στίρφακα, Άγιος Στέφανος Δομοκού, που βρίσκονται –αν δείτε- όλα στον ίδιο άξονα, των έργων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν.

Εδώ κάνουν τα αντίθετα. Στο Μοσχοχώρι μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι 15 μέρες πριν την πλημμύρα, ότι φτιάχνουν ένα τοιχίο πέντε μέτρων κι αν γίνει καμιά μεγάλη νεροποντή, θα πνιγούν. Κι έγινε. Άρα φτιάχνουν τα αντίθετα έργα απ’ αυτά που πρέπει να γίνουν. Κυβέρνηση, Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμος νίπτουν τας χείρας τους, τα ρίχνουν στις εταιρείες, αυτές λένε ότι κάνουν τα απαραίτητα, αλλά είναι δουλειά της Περιφέρειας και των Δήμων να κάνουν άλλα έργα και τελικά δε γίνεται τίποτα.

Έγινε ποτέ καθάρισμα της κοίτης του Σπερχειού; Από το 2011 έκανε κάτι η Περιφέρεια; Ο νυν Δήμαρχος ήταν Αντιπεριφερειάρχης. Έκανε καθάρισμα της κοίτης του Σπερχειού; Τίποτα. Κι αυτό παίζει ρόλο φυσικά, όπως είδαμε. Προσέφυγε ποτέ νομικά κατά των εταιρειών; Όχι για τις αποζημιώσεις μόνο που περιμένουμε απ’ την ΕΕ τα «σωτήρια» κονδύλια, αλλά των εταιρειών που θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνες. Όταν δεν το κάνει, δεν είναι λογικό να σκεφτούμε ότι προσπαθεί να καλύψει και τις δικές του ανεπάρκειες και ευθύνες; Και η Περιφέρεια το ίδιο. Δυστυχώς δε γίνεται τίποτα και θα ‘ρθουμε στην επόμενη πλημμύρα και θα ‘χουμε τις ίδιες καταστροφές.

Υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι. Έχουμε ικανότατους επιστήμονες, μηχανικούς και όλες τις συναφείς ειδικότητες που χρειάζονται και τη δυνατότητα να το πετύχουμε. Πάνω απ’ όλα ξέρετε τι υπάρχει; Έχει παραδοθεί ο δημόσιος πλούτος, μεταξύ αυτού και οι Εθνικές Οδοί, στις εταιρείες. Όταν έχεις δώσει τους δρόμους σου σε εταιρείες, πως να ορίζεις μετά αυτά τα πράγματα; Θα βρεθείς σ’ αυτά τα τραγικά αδιέξοδα.

Ο Βασίλης Κυριακάκης υπήρξε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Θα θέλατε να μας πείτε τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι από την πλευρά ενός Βουλευτή, που αντέδρασε με τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης; Ποια τα συναισθήματα για την κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα;

Ήταν μια σελίδα της ιστορίας μας που θα μείνει, ήταν πραγματικά μια κομβική ιστορική στιγμή διότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις στη χώρα, υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία. Το τι πορεία θα ήταν αυτή και που θα μας οδηγούσε δεν μπορεί κανείς στην ιστορία να το προδιαγράψει ποτέ. Όμως όταν επί χρόνια αγωνιζόμαστε ενάντια στα μνημόνια και δεν ήταν μόνο κοινοβουλευτικές μάχες, είχε ξεκινήσει απ’ τις πλατείες. Θυμάμαι ότι τότε είχαμε βρεθεί και μαζί σ’ αυτούς τους αγώνες. Υπήρχε μεγάλο λαϊκό κίνημα. Θυμάστε τις συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων σε πόλεις της Ελλάδας επί μήνες. Ο κόσμος εναπόθεσε τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε λέγαμε να φύγει η Ελλάδα απ’ τα μνημόνια, απ’ την εξάρτηση της τρόικας (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και ΔΝΤ) και φυσικά διαγραφή χρέους και ανακούφιση του κόσμου. Τι έγινε από όλα αυτά;

Τελικά είδαμε μια προδοσία απ’ τη μεριά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό που είπατε, κωλοτούμπα, αποδίδει γιατί έκανε τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που έλεγε στον κόσμο. Νομίζω ότι η απλή λέξη που θα μπορούσε να πει κανείς είναι απατεώνας, ένας τεράστιος ψεύτης ο κος Τσίπρας και η παρέα του, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα σε βαθύτερη εξάρτηση απ’ την τρόικα. Έφερε ένα ακόμη χειρότερο μνημόνιο όσον αφορά την υποδούλωσή της. Έδωσε αυτό που λέμε η δήθεν Αριστερά, γιατί δεν μιλάμε για Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δείγματα ραγιαδισμού. Δηλαδή ότι πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, να βρίσκαμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης, να φεύγαμε απ’ το ευρώ, να βάζαμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση και να είχαμε πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια. Το φρόνημα της αξιοπρέπειας, η αίσθηση της κυριαρχίας σε μια χώρα και σε έναν λαό είναι τεράστια δύναμη. Αυτό το αγνοούν και μας λένε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Είχε τη δύναμη ο λαός, άλλωστε το απέδειξε με το 63% στο δημοψήφισμα εν μέσω εκβιασμών και πιέσεων απ’ όλο το σύστημα. Ο λαός έδωσε τη δύναμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ τον εξαπάτησε.

Όλα αυτά φέρνουν μια πικρία. Όλα αυτά που δείχνει η ιστορία, ότι θα έχουμε μια οικονομική καταστροφή που μπορεί να φέρει εθνικές περιπέτειες είναι προ των πυλών. Βλέπουμε μια χώρα να σέρνεται πίσω απ’ τις Βουλές των Ευρωπαίων και δη των Γερμανών, οι οποίοι την άλλη στιγμή μας ρίχνουν σφαλιάρες. Είδατε της ανακοινώσεις της κας Μέρκελ υπέρ της Τουρκίας, να ραπίζει πραγματικά την ελληνική κυβέρνηση επειδή φέρεται έτσι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους οποίους η ίδια μας φόρτωσε με την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε. Αυτό καταρρακώνει την εθνική αξιοπρέπεια, το φρόνημα ενός λαού που έχει μάθει να αντιστέκεται διαχρονικά σε τυράννους και κατακτητές. Πιστεύουμε ότι θα βρει τις δυνάμεις να αντισταθεί σ’ αυτή την κατρακύλα και να διώξει κι αυτούς που υπηρετούν κι αυτά τα σχέδια.

Θα σας ξαναδούμε πάλι υποψήφιο σε εθνικές εκλογές ή σας κέρδισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ σ’ αυτά τα ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι αληθινές προϋποθέσεις για να πω ότι έχω ξεκάθαρα τέτοια σχέδια. Έχω υπηρετήσει σε τέτοιες θέσεις, τότε όμως είχα ένα όραμα, της διαφορετικής πορείας που είπαμε. Υπήρχαν οι δυνάμεις, κυρίως το φρόνημα στον λαό. Γι’ αυτό εισήλθα στην κεντρική πολιτική σκηνή, να το υπηρετήσω. Αυτό δεν στάθηκε δυνατό. Νομίζω ότι προσωπικά έχω αποδείξει ότι δεν είμαι άνθρωπος της καρέκλας, ούτε πολιτικάντης για να κάνω επαγγελματική τη σχέση μου με την πολιτική. Με ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία, οπότε είμαι λίγο μακριά απ’ αυτό.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία είχα υπηρετήσει και νωρίτερα, δίνει ευκαιρίες για να είσαι πιο κοντά στους πολίτες, ωστόσο ασφυκτιά απ’ την κεντρική εξουσία περισσότερο απ’ ό,τι παλιότερα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιήσει κανείς τα σχέδια που μπορεί να έχει. Αυτά έχουν να κάνουν και με το πόσο κινητοποιεί κανείς και τους πολίτες. Αυτός είναι και ο προσωπικός μου στόχος, να μπορούμε να ευαισθητοποιούμε τους δημότες να ασχολούνται με τα προβλήματα που υπάρχουν. Από την άποψη της ουσίας, αυτό με καίει και όχι αν θα πάρω κάποια καρέκλα.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους δημότες μέσω της εφημερίδας μας;

Μιας και είπατε «μέσω της εφημερίδας» σκέφτηκα τώρα και ένα άλλο ζήτημα των τελευταίων χρόνων που αντιμετωπίζει κανείς στην καθημερινή του ζωή στο διαδίκτυο. Βομβαρδιζόμαστε από πληθώρα πληροφοριών από πολλά σάιτ. Ένα πρώτο μήνυμα είναι να επιλέγει τι θα διαβάσει γιατί βλέπουμε και στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα, να υπάρχει μια κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Άρα πρέπει ο πολίτης να βρει τρόπους να επιλέξει και να αξιολογήσει από πού προέρχονται αυτά που διαβάζει. Ο μόνος τρόπος γι’ αυτό είναι να δει αν υπάρχουν από πίσω ιδιοτελή συμφέροντα.

Ένα δεύτερο μήνυμα είναι να συμμετέχει και να διεκδικεί περισσότερο. Στο θέμα των πλημμυρών που προαναφέραμε, η περιοχή μας έχει πληγεί επανειλημμένα. Πολλοί υπόσχονται, οι Βουλευτές, οι δημοτικοί «άρχοντες» κλπ. περνούν απ’ τα χωριά. Δεν λέω ότι είναι κακό αυτό, πρέπει να είμαστε μέσα στον κόσμο. Κι εγώ το έκανα και το κάνω. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος παίρνει μόνο υποσχέσεις, επαφίεται σ’ αυτές και μετά προδίδεται αφού στηρίζει τους ίδιους ανθρώπους. Πρέπει να διεκδικήσει κι αυτό μόνο συλλογικά γίνεται, ανεξάρτητα απ’ το ποιοι κυβερνούν κεντρικά και τον Δήμο, αυτά που του αξίζουν. Είμαστε σε μια εποχή που έχει απαξιωθεί και η συλλογική δράση και οι διαδικασίες. Γίνονται και πιο δύσκολες με τις καταστάσεις, όπως τώρα με την πανδημία. Είναι οι νόμοι που βγαίνουν γύρω απ’ αυτή. Έχουμε καινούριο συνδικαλιστικό νόμο, απαγορεύονται οι συναθροίσεις πάνω από δέκα άτομα. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε ελπίδα για το μέλλον.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.